"Da li bi Donald Trump pobijedio kao kandidat i u Bosni i Hercegovini?"

V. A. Z.
"Da li bi Donald Trump pobijedio kao kandidat i u Bosni i Hercegovini?"
FOTO: Facebook / Sabina Ćudić
Tijesna izborna utrka vodila se tokom noći u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu svjetsku silu iz Ovalnog ureda Bijele kuće vodi Donald Trump.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazala stručnjakinja za međunarodnu politiku i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić, vjeruje da "Trumpovu pobjedu treba promatrati u kontekstu Brexita, rasta ekstremne desnice u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj...".

"Treba se promatrati u kontekstu bodljikavih žica oko izbjegličkih kampova, hiljada mrtvih tijela civila u morima koja okružuju 'razvijene' zemlje, ciljano probuđenog straha i najgoreg u biračima.

Nažalost, jasno je da ovaj trend neće stati na Trumpovoj pobjedi. Postavlja se pitanje da li bi Donald Trump pobijedio kao kandidat i u Bosni i Hercegovini?

Mislim da znamo odgovor na to pitanje. Sila, bahatost, seksizam, najgrublje obračunavanje s neistomišljenicima, manjinama, prijetnje, vladavina na bazi straha, pozivanje na vjeru paralelno s ugrožavanjem vjerskih sloboda drugih - je politička stvarnost Bosne i Hercegovine duže od dvije decenije, tako da mi možda najbolje znamo u kom pravcu vodi Trumpova politika.

Najveća logička greška koju u ovim trenucima razumni ljudi često prave je da mislimo da su za obračunavanje sa siledžijama sa druge strane potrebne također siledžije, pa se glasanje dešava u začaranom krugu gluposti. Utoliko je borba onih koji se na različitim poljima, od vrtića do parlamenta, odupiru ovoj globalnoj plimi brutalnog obračunavanja s razumom - teža i važnija. Jasno je da nećemo odustati", poručuje Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije