13. dan invazije: Ukrajina odgovorila Rusiji - 'teško je vjerovati okupatoru'

6
Radiosarajevo.ba
13. dan invazije: Ukrajina odgovorila Rusiji - 'teško je vjerovati okupatoru'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Situacija je i dalje neizvjesna

Danas je 13. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Nastavlja se bombardovanje ukrajinskih gradova, u Sumiju su navodno ubijena djeca, zvanična potvrda još uvijek nije stigla, javlja Hina. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se oglasio i tvrdi da ostaje u Kijevu, poručuje "Putin neće stati".

Kamere uhvatile Baždarevića na tribinama u Sloveniji, navodno je pronašao novi posao

Kamere uhvatile Baždarevića na tribinama u Sloveniji, navodno je pronašao novi posao

Rusija je zaprijetila Zapadu ogromnim cijenama plina. Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva.

Moguće je zatvaranje Sjevernog toka 1. Rusija je objavila prekid vatre u osam gradova, no Ukrajina još nije odgovorila.

Zapadni obavještajni dužnosnici očekuju da će Rusija povećati tempo i snagu napada na ključna središta, uključujući glavni grad Kijev.

23:25

S ovim sažetkom posljednjih vijesti o invaziji Rusije na Ukrajinu završavamo današnji LIVE prijenos ovih događaja:

 SAD najavile potpunu zabranu uvoza ruske nafte i plina.

 Velika Britanija kaže da će postupno izbaciti rusku naftu do kraja godine.

 Kao znak osvete, Rusija će zabraniti izvoz određenih roba i sirovina, iako detalji o tome na šta i na koga to utječe još nije odlučeno.

 Još nekoliko kompanija saopćilo je da će pauzirati svoj rad u Rusiji, uključujući Pepsico, McDonald's, Starbucks, Coca-Colu, Rolex, Ferrari, Lamborghini...

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponavlja svoje pozive na uvođenje zone zabrane letova iznad svoje zemlje i vrši pritisak na Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji.

 Poljska kaže da je spremna rasporediti sve svoje borbene avione MiG-29 u Njemačku i staviti ih "na raspolaganje" američkoj vladi.

 Više od dva miliona izbjeglica sada je pobjeglo iz Ukrajine, kažu UN.

23:06

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u utorak da Mađarska osuđuje ruski napad na Ukrajinu, ali ne podržava sankcije Moskvi koje se odnose zabranu uvoza ruske energije.

"Iako osuđujemo rusku oružanu ofanzivu i također osuđujemo rat, nećemo dopustiti da mađarske obitelji plate cijenu rata; stoga se sankcije ne smiju proširiti na područja nafte i plina", rekao je Orban u izjavi nakon bilateralnih razgovora u Londonu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Proširenje sankcija na ruski energetski sektor predstavljalo bi "nesrazmjerno veliki teret" za Mađarsku, rekao je.

Većina mađarskog uvoza nafte i prirodnog plina dolazi iz Rusije, a 90 posto mađarskih porodica grije svoje domove plinom, rekao je Orban, ističući da mađarska ekonomija "jednostavno ne može funkcionirati" bez ruske nafte i plina.

22:51

Ukrajinske oružane snage su u kratkom odgovoru na novu rusku najavu prekida vatre istaknule da "ruska strana najavljuje 'režim šutnje' za otvaranje humanitarnih koridora sutra, 9. marta, od 9 sati u Kijevu".

Oružane snage su objavile da će "Rusija zatražiti da Ukrajina dogovori rute i radno vrijeme humanitarnih koridora i obavijesti predstavnike stranih veleposlanstava, UN-a, OESS-a i Crvenog križa do 2 sata u Kijevu. 9. marta."

Obavijest završava riječima: "Teško je vjerovati okupatoru".

22.36

Stambena zgrada i velika tekstilna tvornica u Žitomiru u Ukrajini uništeni su u ruskim vojnim napadimasaopćio je gradonačelnik Serhii Sukhomlyn u dvije video poruke objavljene na Telegramu.

Sukhomlyn je rekao da je uništena spavaonica koju su koristili umirovljeni vojnici i civili. Za sada nije imao informacije o poginulima u vojnom udaru.

U drugom videu, Sukhomlyn je rekao da je tvornica tekstila u gradu, koja proizvodi otprilike 70 posto sve pamučne vune u zemlji, uništena u ruskim vojnim napadima.

22:24

PepsiCo Inc, multinacionalna korporacija za hranu, grickalice i pića, upravo je objavila da će također obustaviti svu prodaju u Rusiji, pridruživši se brojnim zapadnim tvrtkama koje su danas objavile slične odluke.

Kompanija će obustaviti sve kapitalne investicije, oglašavanje i promotivne aktivnosti u Rusiji i zaustavit će operacije u Ukrajini kako bi omogućila suradnicima da traže sigurnost kako rat eskalira u zemlji.

Ranije danas su McDonald's, Starbucks i Coca-Cola objavili da će obustaviti poslovanje u Moskvi.

22:03

Kompanija Coca-Cola također je najavila da će privremeno obustaviti sve poslove u Rusiji, nakon sličnih današnjih najava iz McDonald’sa i Starbucksa.

U priopćenju objavljenom danas, Coca-Cola je navela:

"Kompanija Coca-Cola od danas obustavlja poslovanje u Rusiji. Naša srca su s ljudima koji trpe nesavjesne posljedice ovih tragičnih događaja u Ukrajini. Nastavit ćemo pratiti i procjenjivati situaciju kako se okolnosti budu razvijale."

21:45

Izraelski premijer Naftali Bennett u utorak je odvojeno razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelensky je rekao da je zahvalio Bennettu "na naporima Izraela u posredovanju; razgovarali smo o načinima okončanja rata i nasilja".

U priopćenju Kremlja o pozivu navodi se da su Izraelci inicirali poziv i da su dvojica čelnika "razgovarali o različitim aspektima situacije s ruskom specijalnom vojnom operacijom za zaštitu Donbasa".

Izrael do sada nije dao nikakva očitanja ili izjave o pozivima.

Bennett je u subotu, u tajnosti, otputovao u Moskvu gdje je proveo tri sata s Putinom. Bennett je sljedećeg dana rekao da će Izrael nastaviti pomagati u posredovanju "čak i ako šansa nije velika".

21:30
21:28

I Starbucks je danas najavio da će privremeno zatvoriti sve kafiće koji se nalaze u Rusiji, javila je agencija France-Presse.

21:01

Ruske snage "prestat će pucati sutra od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu i spremne su osigurati humanitarne koridore kako bi se civili mogli evakuirati iz Kijeva i četiri druga grada", citirala je u utorak ruska novinska agencija Tass visokog tamošnjeg dužnosnika.

Informacije o koridorima iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja bit će poslane potpredsjednici ukrajinske vlade Irini Vereshchuk.

20:18

Poljska je spremna odmah besplatno predati sve svoje avione MIG-29 američkoj vladi kao dio koraka da ih dobiju ukrajinske zračne snage za odbijanje ruske invazije, objavila je poljska vlada.

Poljska je također rekla da traži od Sjedinjenih Američkih Država da joj dostave korištene avione sličnih operativnih sposobnosti.

Poljska je spremna odmah dogovoriti uslove kupovine ovih strojeva.

Poljska vlada također traži od drugih zemalja NATO-a - vlasnika aviona MIG-29 - da postupe na sličan način.

Taj potez uslijedio je nakon sedmica pregovora između poljskog premijera i Borisa Johnsona.

20:14

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru poruku zahvale američkom predsjedniku Joeu Bidenu nakon današnje objave da će SAD zabraniti uvoz ruske nafte.

Zelenski je ohrabrio druge svjetske čelnike da slijede njihov primjer.

Kako je napisao:

"Zahvalni smo na vodstvu SAD-a i predsjednika Bidena u udaru u srce Putinovog ratnog stroja i zabrani nafte, plina i ugljena na američkom tržištu. Potaknite druge zemlje i vođe da vas slijede."

19:58

Sažetak posljednjih događaja 13. dana ruske invazije na Ukrajinu:

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da je prekršila sporazum o prekidu vatre, granatirajući rutu koja je trebala omogućiti civilima da pobjegnu iz opkoljenog grada Mariupolja. Ne samo da stanovnici lučkog grada trpe rusko granatiranje, oni također žive bez grijanja, vode, sanitarnih sistema ili telefonskih veza.

 Ranije tijekom dana Rusija je priopćila kako otvara humanitarne koridore iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja kako bi se civili mogli evakuirati. Neki stanovnici Sumija, uključujući nigerijske i indijske studente, sada su napustili grad autobusima.

 Dva miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine otkako je počeo rat prije manje od dvije sedmice, izvijestila je agencija UN-a za izbjeglice.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski citirao je Winstona Churchilla i pozvao se na borbu protiv nacizma dok je u strastvenom videoobraćanju uputio direktnu molbu britanskim zastupnicima da učine više u zaštiti njegove zemlje u borbi protiv ruske invazije.

 Vojni stručnjaci tvrde da Rusija prevladava svoje logističke probleme i da bi za nekoliko dana mogla krenuti u napad na Kijev.

 Joe Biden najavio je da će Sjedinjene Države zabraniti uvoz ruske nafte "kako bi nanijele daljnju bol Vladimiru Putinu". Europska unija se nije pridružila zabrani, ali je Europska komisija rekla da je moguće smanjiti korištenje fosilnih goriva u EU za dvije trećine ove godine. Britanska vlada obećala je postupno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.

 McDonald's je postao posljednja zapadna kompanija koja je objavila da pauzira svoje poslovanje u Rusiji. Ranije danas, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba uputio je poziv međunarodnim korporacijama da prestanu poslovati u Rusiji.

 Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da su napadi na ukrajinske bolnice, kola hitne pomoći i druge zdravstvene ustanove posljednjih dana "brzo" porasli i da su vitalne medicinske zalihe pri kraju. Agencija UN-a priopćila je da radi na hitnom dopremanju medicinske opreme Ukrajini. Među zalihama koje nestaju su kisik, inzulin, OZO, kirurški zalihi i proizvodi od krvi.

 Europska komisija pripremila je novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koji će pogoditi dodatne ruske oligarhe i političare, kao i tri bjeloruske banke. Izvori su novinskoj agenciji rekli da će sankcije zabraniti tri bjeloruske banke iz bankarskog sustava SWIFT i dodati još ruskih oligarha i političara na crnu listu EU.

 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je 12.000 ruskihg vojnika ubijeno u svojoj posljednjoj procjeni njihovih gubitaka do danas. Rekli su da su do sada ruske snage izgubile 48 aviona, 80 helikoptera, 303 tenka, 1036 naoružanih vozila, 120 topničkih oruđa i 27 protuzračnih sistema. Šef CIA-e rekao je američkim zastupnicima u utorak da vjeruje da je ubijeno između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika.

19:50

19:32

Više od 1200 stranih studenata koji su bili zarobljeni u opkoljenom gradu Sumy je među hiljada ljudi koji se upravo sada evakuiraju.

S Rusijom je dogovoren "humanitarni koridor" od Sumija u istočnoj Ukrajini do Poltave, 175 km južno, rekao je ranije u utorak zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine.

19:17

Najmanje 27 civila ubijeno je tokom dana usljed ruskih napada na ukrajinski grad Harkov i okolinu, izjavio je Sergej Bolinov, zvaničnik policije u tom sjeveroističnom ukrajinskom gradu.

Bolvinov se oglasio na društvenim mrežama te objavio kako je u posljednja 24 sata ubijeno najmanje 27 ukrajinskih civila tokom ruskih napada na Harkov i okolinu.

Također je naveo kako je od početka ruskih napada na Harkov ubijeno najmanje 170 civila, među kojima petoro djece.

19:01

Kompanija McDonald's objavila da se povlači iz Rusije, napominjući da 'privremeno' zatvara restorane i obustavlja rad.

18:35

Ruska vojska izolirala je grad Mariupolj na jugu Ukrajine - još uvijek granatiraju grad i nisu u Mariupolju "na bilo koji značajan način", rekao je visoki američki odbrambeni dužnosnik.

CNN je ranije objavio da su stanovnicima Mariupolja danima isključeni voda i struja.

SAD također navodi da ruske jedinice još nisu ušle u Mikolajiv, ključni grad koji bi se mogao koristiti kao dio koordiniranog napada na grad Odesu, iako je došlo do povećanja granatiranja.

Ruske snage i dalje pokušavaju napredovati prema gradovima Harkiv i Černihiv, ali se još uvijek suočavaju s ukrajinskim otporom i napreduju više na jugu Ukrajine nego drugdje u zemlji.

18:18

Velika Britanija je objavila u utorak da će "postepeno ukinuti" uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja ove godine.

"Velika Britanija će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine", saopćio je Kwasi Kwarteng, državni sekretar za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

Istakao je da bi tranzicija "dala tržištu, preduzećima i lancima snabdijevanja više nego dovoljno vremena da zamijene ruski uvoz", za koji je rekao da čini osam posto potražnje u Velikoj Britaniji.

 "Preduzeća bi trebalo da iskoriste ovu godinu da osiguraju glatku tranziciju, tako da potrošači neće biti pogođeni."

On je također obećao da će britanska vlada raditi s kompanijama putem nove radne grupe za naftu kako bi im "pružila podršku da iskoriste ovaj period u pronalaženju alternativnih zaliha".

Ističući da je Velika Britanija "značajan proizvođač nafte i naftnih derivata", napomenuo je da ta zemlja posjeduje i značajne rezerve nafte.

"Osim iz Rusije, velika većina našeg uvoza dolazi od pouzdanih partnera kao što su Sjedinjene Američke Države, Holandija i Zaljev. Radićemo sa njima ove godine kako bismo osigurali dalje isporuke."

Kwarteng je također kazao da je tržište već "počelo da odustaje od ruske nafte".

18:00

Između 2000 i 4000 ruskih vojnika ubijeno je u invaziji na Ukrajinu, rekao je šef CIA-e William Burns.

Burns, bivši američki ambasador u Moskvi, također je rekao da su SAD "intenzivno razmjenjivale obavještajne podatke" s Ukrajinom, uključujući detalje ruskog vojnog planiranja i nastavljaju to činiti svakodnevno.

"Malo je vjerojatno da će Vladimir Putin odustati", rekao je Burns, ali ni CIA ne vidi kako bi ruski predsjednik mogao ostvariti svoj cilj da zauzme Kijev i zamijeni vladu predsjednika Volodimira Zelenskog promoskovskim ili marionetskim vodstvom.

Inače, procjena CIA-e o broju poginulih u Rusiji daleko nadilazi brojku od gotovo 500 ubijenih u akciji koju je dalo rusko Ministarstvo odbrane prije šest dana.

Burns je još dodao:

"Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerojatno će udvostručiti snage i pokušati srušiti ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve."

Govorio je na saslušanju odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma zajedno s drugim obavještajnim dužnosnicima.

17:47

17:34

17:27

Šef američke odbrambene obavještajne službe Berrier: Procjenjujemo da u Ukrajini ima između dvije i četiri hiljade ruskih vojnih žrtava.

17:01

Šezdeset i jedna bolnica u Ukrajini nije operativna zbog napada ruske vojske, rekao je ministar zdravstva zemlje.

Reuters citira ministra zdravstva Viktora Ljaška koji je rekao da su "teroristi iz zemlje agresora" stavili van pogona 61 bolnicu.

Vlasti, rekao je, "nisu bile u mogućnosti isporučiti kritične medicinske zalihe zajednicama na prvoj liniji fronta zbog nepostojećih humanitarnih koridora".

Ranije tog dana ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da su ruski udari uništili više od 200 ukrajinskih škola, 34 bolnice i 1500 stambenih zgrada.

16:43

UN je demantirao da je njihovom osoblju rečeno da ne koriste riječi "rat ili invazija" o sukobu u Ukrajini.

U izjavi za Guardian, glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da "nije tačno da je osoblje dobilo instrukcije da ne koristi riječi poput 'rat' i 'invazija' da opiše situaciju u Ukrajini".

Ukazao je na nedavni tvit podsekretarke UN-a Rosemary DiCarlo, koji je uključivao komentar: "Ovaj je rat besmislen".

16:20

Belgijski mediji tvrde da je Evropska komisija predstavila državama članicama Evropske unije nacrt paketa koji sadrži nove sankcije Rusiji i Bjelorusiji.

Prema ovom paketu, biće zabranjena isporuka opreme ruskoj brodarskoj industriji. Ruski brodovi također neće moći koristiti evropske luke, a kopneni transport iz Rusije također će biti blokiran.

Imovina članova Gornjeg doma Parlamenta Rusije, Federalnog vijeća i nekih oligarha bit će također zamrznuta, a istim osobama će biti uvedena zabrana putovanja.

Pored toga, tri bjeloruske banke biće isključene iz međunarodnog sistema transfera novca SWIFT. Za stupanje na snagu navedenog dodatnog paketa sankcija potrebno je odobrenje država članica EU-a.

 

16:14

#BREAKING

Europska unija iznijela je danas zvanične planove za uklanjanje svoje ovisnosti o ruskim energentima.

Kako su saopćili u utorak, ove će godine smanjiti uvoz ruskog plina za dvije trećine, a eliminirati sveukupnu potrebu za ruskom naftom i plinom "znatno prije 2030.".

16:08

SAD će zabraniti uvoz ruske nafte, javljaju Bloomberg News Associated Press.

SAD su o tom pitanju raspravljale s EU, koja uvozi daleko više ruske energije, ali neke države članice oklijevaju poduzeti taj korak.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi u 16.45 po našem vremenu "najaviti nove radnje za pozivanje Rusije na odgovornost".

16:00

15:35

U St Petersburgu i danas se odvijaju protesti protiv rata u Ukrajini.

Novinar The Wall Street Journala Matthew Luxmoore objavio je prizore protesta ljudi koji hodaju na ulici, a potom i prizore njihovog hapšenja.

 

15:00

Britansko-nizozemski naftni div Shell izvijestio je da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničio prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda pojedinim većim kupcima u Njemačkoj.

BBC je zatvorio sve benzinske pumpe i u Rusiji.

 

14:40

Izaslanica francuske ministrice za državljanstvo Marlène Schiappa izjavila je da je u Francusku do sada stiglo oko 5.000 Ukrajinaca.

“Imamo blizu 5.000 ljudi koji su iz Ukrajine stigli u Francusku. To je trenutna procjena; svaki dan dolazi ih još”, rekla je u intervjuu za francusku televiziju Franceinfo u utorak.

 

14:23

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, javlja da je napadnut humanitarni koridor iz Mariupolja do Zaporižja.

"Rusija drži 300.000 civila kao taoce u Mariupolju, sprečava humanitarnu evakuaciju unatoč sporazumima s posredovanjem ICRC-a. Jučer je jedno dijete umrlo od dehidracije! Ratni zločini dio su namjerne ruske strategije. Pozivam sve države da javno zatraže: Rusija, ,pusti ljude!", objavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

 

14:00

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u Pentagonu, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin do sada je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontingent od više od 150.000 vojnika, rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce, saopćilo je američko Ministarstvo obrane.

13:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je još jedan video u kojem je kazao: “Pada snijeg. To je proljeće koje smo dobili”.

Snimak je snimio u dvorištu Ureda predsjednika.

13:10

Ruske snage granatiraju evakuacijsku rutu iz opkoljenog grada Mariupolja, objavio je Guardian pozivajući se na ukrajinske izvještaje.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Oleg Nikolenko, navode, izjavio je kako je granatiran dio koridora koji se nalazi između Mariupolja i Zaporižja na sjeveroistoku.

Osam kamiona i 30 autobusa na putu su kako bi dostavili humanitarnu pomoć Mariupolju te kako bi izvukli ljude iz grada, također je rekao.

12:50

Veliki putnički avion probio je zabranjenu zonu letenja, na putu iz Dohe za Montreal.

O ovom incidentu nijedna strana u sukobu nije se oglasila, piše ukrajinski portal Nexta.

Kako je utvrđeno, nije radila navigacija u avionu.

Trenutno je putanja promijenjena i ne prolazi kroz zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine.

12:30

"Ruski predsjednik Vladimir Putin potrošena je sila u svijetu, kakogod završio rat u Ukrajini", rekao je u utorak britanski ministar obrane Ben Wallace, predviđajući da će invazija predstavljati Putinov kraj.

Ruska ofenziva u Ukrajini koju Kremlj naziva "posebnom vojnom operacijom" se nastavlja, ali je usporena, tvrde ukrajinska vojska i obavještajna zajednica dok ljudi bježe iz bombardiranih gradova.

"Predsjednik Putin je potrošena sila u svijetu i gotov je, njegova vojska je gotova. On sebi to mora priznati", rekao je Wallace za Times Radio.

12:10

Avion italijanske vojske IAM4188 Italy – Air Force danas je napravio nekoliko krugova iznad Bosne i Hercegovine, konkretno Banja Luke.

Kako se može vidjeti na stranici Flight radar24, avion je poletio u u 6.37 sati sa aerodroma u blizini Catanije.

Napravio je nekoliko krugova iznad Banje Luke i Laktaša, a kako se može vidjeti na sajtu još uvijek je u zraku.

Sve možete pratiti na linku OVDJE i na linku ispod:

11:55

Donald Tusk osvrnuo se na britansko odobrenje 50 viza za ukrajinske građane.

"Solidarnost na djelu. Velika Britanija je odobrila 50 viza ukrajinskim izbjeglicama, dok su Poljaci u dvije sedmice primila 1,2 milijuna Ukrajinaca", napisao je Tusk.

‘Darežljivi smo koliko god možemo, vrlo, vrlo smo velikodušni’, kaže Boris Johnson”, dodao je Tusk.

 

11:27

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako je do sada poginulo 12.000 ruskih vojnika te da su ruske snage izgubile 48 vojnih aviona, 80 helikoptera, 303 tenka, 1.036 vojnih vozila, 120 komada topničkog oružja i 27 protuzračnih sistema.

 

11:00

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi kaže da je broj ljudi koji su napustili Ukrajinu nakon ruske invazije danas dosegao dva miliona.

Poljske vlasti jutros su izvijestile kako ih je samo u tu zemlju ušlo 1,2 miliona ljudi.

 

10.55

Glavni grad Albanije Tirana preimenovao je ulicu ruske i ukrajinske ambasade u "Slobodna Ukrajina".

Gradsko vijeće je jednoglasno odobrilo imenovanje ulice Slobodne Ukrajine.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj rekao je da će novo ime biti podsjetnik za osoblje ruske ambasade.

“Rusi će morati da rade, žive i dobijaju poštu na adresi Slobodne Ukrajine”, dodao je.

10.35

Novinarka Natalija Gumenjuk objavila je snimku evakuacije civila kroz humanitarni koridor uspostavljen iz Sumija prema Poltavi. 

 

10:15

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da ruske snage u Ukrajini od osam ujutro poštuju primirje te da su otvoreni "humanitarni koridori" za evakuaciju stanovnika Kijeva i još četiri ukrajinska grada Černjihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Ljudi koji napuštaju gradove Sumi i Mariupolj imali bi, međutim, izbor prolaza u Rusiju ili u ukrajinske gradove Poltavu i Zaporižja.

9:55

Ukrajina upozorava da se Rusija sprema “poremetiti” humanitarne koridore iako je rusko ministarstvo obrano “službeno pristalo” na te koridore, utvrdio je Centar za stratešku komunikaciju i informacijsku sigurnost u Ukrajini.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Verenščuk je upozorila da osim što Rusija planira poremetiti humanitarne koridore, žele “manipulirati rutama za evakuaciju kako bi prisilili ljude da idu drugim putem.”

9:20

Bogdan Popov, 19-godišnji ukrajinski košarkaš, poginuo je u ratu u Ukrajini.

Bogdan je bio talentirani košarkaša, a u juniorskoj konkurenciji prosječno je bilježio 13 poena i 19 skokova i planirao je da karijeru nastavi u NCAA u Americi.

Bogdan Popov - undefined

Foto: TW / Visegrad24: Bogdan Popov

9:00

Humanitarni koridor danas će biti otvoren za grad Sumi, najavila je ukrajinska zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Ljudi će se početi ukrcavati na autobuse u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Dogovoreno je da će konvoj autobusa slijediti građani u osobnim vozilima”, istaknula je Vereščuk.

8:38

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je zaprimila izvještaje o granatama koje su oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u ukrajinskom gradu Harkovu koji je pod opsadom, ali da nije bilo "radioloških posljedica".

Agencija UN-a sa sjedištem u Beču saopćila je kako su ukrajinske vlasti izvijestile da se napad dogodio u nedjelju, dodajući da na tom mjestu nije zabilježeno povećanje razine radijacije.

Budući da je "inventar radioaktivnog materijala na mjestu vrlo nizak", IAEA navodi da "šteta koja je prijavljena nema nikakve radiološke posljedice".

8:25

Ukrajinska vojna obavještajna služba javlja da je u borbama oko Harkiva poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov, veteran borbi u Čečeniji i Siriji, koji je 2014. učestvovao i u ruskoj okupaciji poluotoka Krima.

General-major Gerasimov je bio zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših oficira ruske vojske.

Rusija još nije komentirala tu vijest, a ako je tačna, ovo je drugi ruski general koji je poginuo tokom napada na Ukrajinu.

7:54

Svjetska banka je odobrila hitno finansiranje od 723 miliona dolara kako bi pomogla vladi Ukrajine da isplati plate u javnom sektoru, socijalnu pomoć i penzije, prenosi BBC.

Banka je saopćila da paket uključuje sredstva iz Velike Britanije, Holandije, Švedske, Japana, Danske, Latvije, Litvanije i Islanda.

Svjetska banka također je navela da radi na oslobađanju dodatnih tri milijarde dolara (2,3 milijarde funti) za Ukrajinu i njene susjedne zemlje u narednim mjesecima.

7:30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC je upozorio SAD da Vladimir Putin neće stati na Ukrajini te da će ugroziti demokraciju i u drugim zemljama, pa i u Americi.

“Mi smo mjesto u Europi, slobodno mjesto, zona slobode. Kada se krše pravna ograničenja i slobode onda nas morate zaštititi, jer mi ćemo biti prvi, ali vi ćete biti drugi”, kazao je Zelenski.

Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC - undefined

Foto: YouTube / ABC News: Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC

7:10

Nastavlja se bombardovanje ukrajinskih gradova, u Sumiju su navodno ubijena djeca.

Zvanična potvrda još uvijek nije stigla.

Ruski avioni izvršili zračni udar pogodivši stambene četvrti grada.

“Imamo mrtvih i povrijeđenih. Hitne službe rade da ih spase. Među žrtvama ima djece. Kakav rat i kakva pravila općenito mogu biti kada ruska vojska ubija, razara i granatira civile? Ubijaju djecu”, kazao je regionalni načelnik vojne uprave Dmitro Žvitski na Facebooku.

7:00

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je sinoć Pentagon, koji je poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin do sada je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontingent od više od 150.000 vojnika, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije