Escobar: Ukrajina nas je naučila, moramo zaustaviti aktivnosti u BiH

15
Radiosarajevo.ba
Escobar: Ukrajina nas je naučila, moramo zaustaviti aktivnosti u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Gabriel Escobar

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da kriza oko Ukrajine treba da posluži da se budućim generacijama na zapadnom Balkanu obezbijedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Europsku uniju, "u cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi", ističući da odaje priznanje zemljama zapadnog Balkana što su "čule međunarodni poziv da podrže međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace nelegalnu invaziju koju je Rusija izvršila na Ukrajinu".

"Odajem im priznanje što čvrsto stoje uz Evropsku uniju i slobodan svijet", napisao je Eskobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, prenijela je danas američka ambasada u Beogradu.

Rekao je da se Rusija mora pozvati na odgovornost i da se mora pomoći Ukrajini da "protjera invazionističke snage Rusije prije no što bude još više zvjerstava, a sukob još više destabilizuje Evropu".

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Кada jednom bude napisana historija ovog vremena, vidjeće se da je izbor Vladimira Putina da izvrši ovaj ničim izazvan i nepravedan napad s predumišljajem samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio, rekao je američki zvaničnik, prenosi BHRT

"Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi spriječila napredak zemalja zapadnog Balkana", napisao je Eskobar koji je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

On je ukazao da su najveći trgovinski partneri i investitori zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je budućnost tih zemalja da budu u Evropi kao ponopravne članice EU.

Poželio je da ova kriza posluži da se "budućim generacijama na zapadnom Balkanu obezbijedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Evropsku uniju, u cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi".

"Sjedinjene Države žele da budu vaš partner u tim naporima. Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma Кosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su prijetnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini", rekao je on.

Kako je ukazao, sloboda, demokratija i ljudsko dostojanstvo su snage daleko moćnije od straha i represije.

"U borbi demokratije i autokratije, suvereniteta i pokornosti, nemojte sumnjati: Sloboda će pobijediti. Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači", zaključio je Eskobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije