Gabriel Escobar odgovorio na pitanje: Je li moguće da Rusija sada prizna RS

12
Radiosarajevo.ba
Gabriel Escobar odgovorio na pitanje: Je li moguće da Rusija sada prizna RS
Foto: Kolaž / Gabriel Escobar i Vladimir Putin

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas se u Briselu, na konferenciji za novinare, u kontekstu mogućeg ukrajinskog scenarija i u nekim drugim zemljama, posebno osvrnuo na stanje u Gruziji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini. Te su zemlje, rekao je, već duže vremena izložene različitim prijetnjama iz Rusije, a u BiH snažna je i zapaljiva retorika koja služi destabilizaciji zemlje zbog čega NATO mora gledati kako će ojačati tu državu.

O trenutnom stanju u BiH za HRT govorio je specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

Na pitanje je li moguće da Rusija sada prizna RS, Gabriel Escobar odgovorio je kako nije ništa čuo o tome i misli kako bi "svaki korak kojim bi se destabilizirala Bosna sada bio katastrofalan."

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

"U procesu smo u kojem pokušavamo provesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica EU-a. Nažalost, mislim da svi vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao.

Tu se prije radi o zaštiti korupcije. Mislim da RS ne želi neovisnost. Mislim da RS, pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi neovisnost jer neovisnost traži odgovornost prema proračunu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga niko u regiji ne bi priznao, niko od susjeda", naglasio je Escobar.

Dosad sankcije u BiH nisu pomogle u rješavanju političke krize. Po čemu se nove sankcije razlikuju?

"Trenutno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se moglo dogoditi i u toj regiji. Ljudi koji ne vjeruju da sankcije djeluju, moraju samo pogledati Rusiju", rekao je.

BiH održat će izbore u oktobru. Kako navodi HRT - hrvatsko mišljenje je jasno: bez promjene izbornog zakona, izbori neće biti pošteni, a Hrvati neće imati legitimne predstavnike.

Escobar je upitan je li moguć politički kompromis u BiH prije izbora?

"Ne samo da je moguće, nego mislim da je nužno i hitno. Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uslovima", naglasio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije