12. dan invazije: Rusi raketirali ukrajinska skladišta nafte

5
Radiosarajevo.ba
12. dan invazije: Rusi raketirali ukrajinska skladišta nafte
FOTO: Radiosarajevo.ba / Situacija je i dalje neizvjesna

Rat koji je Rusija započela 24. februara u Ukrajini, nažalost nastavlja se već dvanaesti dan. Za danas je najavljena nova runda pregovora. 

Ukrajina neće praviti kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no voljna je pregovarati o ne-NATO modelu za budućnost, kazao je u razgovoru za Fox News David Arahamija, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Međunarodni sud u Hagu održat će danas i sutra raspravu po tužbi Ukrajine protiv Rusije.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Prema najnovijim podacima iz ukrajinske vojske, ruske trupe nastavljaju s pritiskom na odbranu Kijeva.

Kyiv Independent prenosi izjavu Vadima Denisenka, savjetnika ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Denisenko je uvjeren kako se bliži napad na Kijev.

“Ruski okupatori prikupili su dovoljno vojnika u blizini Kijeva i pokušat će zauzeti glavni grad u sljedećih nekoliko dana”, objavio je Denisenko.

23:37

S ovim sažetkom posljednjih vijesti završavamo današnje praćenje situacije u Ukrajini:

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, upravo je osudila Rusiju i optužila Vladimira Putina da ima plan "brutaliziranja Ukrajine", dok UN pokušava pregovarati o koridorima za evakuaciju.

 Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja bio je u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku s drugom porukom, tvrdeći da Ukrajinci sami sebe granatiraju.

 Humanitarna kriza u Ukrajini se produbljuje kako ruske snage pojačavaju granatiranje, a hrana, voda, grijanje i lijekovi postaju sve oskudniji. Ukrajina optužuje Moskvu za 'srednjovjekovnu' taktiku.

 Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije završila je "malim pozitivnim pomacima" u vezi s potencijalnim humanitarnim koridorima, prema izvještajima, ali nije bilo detalja i vjerodostojnost bilo čega što je Rusija ponudila je upitna.

23:21

Radnja Stelle Melkonyan, Armenke koja živi u Francuskoj, napadnuta je navodno zbog toga što su u njoj nuđeni ruski proizvodi.

Nepoznate osobe napale su prošle sedmice, u noći s četvrtka na petak, radnju Stelle Melkonyan, koja živi u gradu Rennesu, u francuskoj regiji Bretanja, a čija je porodica u Ukrajini, objavio je francuski Bleu.

Melkonyan je izjavila da je izlog razbijen, te kako se napad dogodio zbog ukrajinsko-ruskog rata. Vlasnica je zbog incidenta podnijela prijavu policiji.

S druge strane, navedeno je da se Melkonyan već sedam dana nije čula sa svojom porodicom koja živi u Mariupolju, u Ukrajini.

23:00

22:16

Skladišta nafte u ukrajinskim gradovima Žitomiru i Černjahovu zapaljena su nakon ruskih zračnih napada.

Kyiv Independent javlja:

"Dva skladišta nafte u Žitomirskoj oblasti u gore nakon zračnih napada. Prema Državnoj službi za hitne slučajeve, ciljana skladišta nafte nalaze se u Žitomiru i Černjahovu.

Požar je ugašen. Za sada nema prijavljenih žrtava.

Video: Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine"

21:49

#BREAKING

Rusija proglasila primirje sutra od 10 sati po moskovskom vremenu radi evakuacije civila iz ukrajinskih gradova Kijev, Harkiv, Černihiv, Sumi i Mariupolj.

21:20

FIFA je stranim igračima i trenerima u klubovima u Rusiji dala pravo na jednostrano suspendovanje ugovora do kraja sezone.

21:10

SAD još nisu donijele odluku hoće li zabraniti rusku naftu, priopćila je danas Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je tijekom današnjeg brifinga rekla da se interne rasprave još uvijek vode o ruskoj nafti dok dužnosnici raspravljaju o tome kako kazniti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

21:01

Britanski premijer Boris Johnson objavio je video uz premijera Kanade Justina Trudeaua i nizozemskog premijera Marka Ruttea s porukom jedinstva nakon ruskog napada na Ukrajini.

"Stojimo zajedno s narodom Ukrajine suočeni s agresijom koju trpe od strane Vladimira Putina i Rusije", rekao je Johnson.

 

20:49

20:34

Američki predsjednik Joe Biden i čelnici Francuske, Njemačke i Velike Britanije potvrdili su svoju odlučnost da nastave dizati troškove Rusiji zbog njezine "neisprovocirane i neopravdane" invazije na Ukrajinu, priopćila je Bijela kuća.

Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su u ponedjeljak putem videopoziva.

Čelnici su "naglasili svoju predanost nastavku pružanja sigurnosne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini", stoji u saopćenju Bijele kuće.

20:27

Objavljen je snimak koji prikazuje indijske studente u Ukrajini kako se skrivaju u skloništu. Navodno je nastao u Sumyju:

 

20:15

Nastavit ćemo osuđivati rusku invaziju. Kršenje suvereniteta Ukrajine i ubijanje nedužnih civila ne može se opravdati, izjavio je ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid.

Izraelski ministar Lapid, koji se u Latviji sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, govorio je o napadu Rusije na Ukrajinu.

Lapid je izjavio da su on i kolega Blinken razgovarali o nastavku zajedničkih napora za zaustavljanje "brutalnog i nepotrebnog rata" u Ukrajini. Podijelivši informaciju da su Ukrajini do sada poslali gotovo 100 tona humanitarne pomoći, Lapid je rekao da će "Izrael sljedeće sedmice uspostaviti terensku bolnicu u Ukrajini."

Istakao je kako Izrael nastavlja svoje kontakte s Rusijom i Ukrajinom. Naveo je da se za gradove pod vatrom u Ukrajini treba otvoriti siguran koridor humanitarne pomoći.

"Pozivamo na hitan prekid vatre kako bi se osigurao mir u Ukrajini i započeli pregovori", rekao je Lapid.

Na kraju je naglasio da će učestvovati u međunarodnim pozivima za prihvat civila koji su napustili svoje domove zbog sukoba u Ukrajini.

19:53

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je "malim pozitivnim" pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora, rekao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

"Treća runda pregovora je završena. Postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora", napisao je na Twitteru Mihail Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Održane su intenzivne konsultacije u pregovorima s Rusijom o rješenju problema, uključujući prekid vatre", dodao je.

Posljednja runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je ranije u ponedjeljak u bjeloruskom gradu Brestu.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski na čelu je moskovske delegacije, dok kijevsku predvodi Podolyak.

Moskva ima razne uvjete da okonča rat u Ukrajini. Želi da Ukrajina promijeni svoj Ustav kako bi odbacila cilj pridruživanja bilo kakvom savezu i da Kijev prizna nezakonito pripojeni Krim kao ruski teritorij.

U februaru 2019. godine ukrajinski parlament odobrio je izmjene Ustava kojima je sadržana želja Ukrajine da se pridruži NATO-u. Kijev želi da se rat na teritoriji Ukrajine završi i da se ruske trupe potpuno povuku s ukrajinskih zemalja, uključujući Krim i Donbas.

Prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomelu u Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom i trajala je pet sati, a druga je održana 3. marta u Brestu.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, održanoj u četvrtak, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

19:49

Ruska rublja je još više pala u odnosu na američki dolar, dosegnuvši rekordno niske nivoe, dok se sve više govori o mogućim sankcijama protiv ruske energije.

Američki dolar i ruska rublja trenutno se trguje na oko 1 naprema 155, što znači da 1 dolar vrijedi 155 rubalja.

Prije nego što je počeo sukob s Ukrajinom, obično bi se trgovalo između 70 i 80 rubalja za dolar. Ruska rublja je od početka godine izgubila 90 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Rublja je pala jer je Zapad uveo stroge ekonomske sankcije, a ruska vlada uvela kontrolu kapitala kako bi pokušala zaustaviti odljev novca iz Rusije.

19:40

Ruska delegacija: Pregovori Ukrajine i Rusije će biti nastavljeni.

19:30

Članovi američkog Kongresa potaknuli su u ponedjeljak administraciju predsjednika Joea Bidena da olakša trenutni prijenos borbenih aviona u Ukrajinu iz NATO-a i zemalja istočne Europe.

To dolazi nakon molbe ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u subotu.

Senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske odnose, pisao je državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i ministru odbrane Lloydu Austinu pozivajući Washington da se obaveže zamijeniti sve donirane borbene avione nadograđenim zapadnim "fighterima", uključujući koncesijsko financiranje i kredite, kao i subvencionirane cijene .

Zelenskiy je tokom videopoziva u subotu s američkim zastupnicima uputio "očajnički poziv europskim zemljama da osiguraju ruske avione" za borbu Ukrajine protiv ruskih osvajača.

Mnoge zračne snage u istočnoj Europi upravljaju ratnim avionima ruske proizvodnje. Prijenos takvih aviona u Ukrajinu značio bi da ukrajinski piloti ne bi morali proći dodatnu obuku.

19:22

19:03

#BREAKING

Završena treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, javlja Anadolija.

18:56

Britanska ambasadorica u Ukrajini Melinda Simmons napustila je tu zemlju zbog ozbiljne sigurnosne situacije.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je tokom obraćanja Odboru za vanjske poslove britanskog parlamenta o rusko-ukrajinskom ratu, poručila da je njezina zemlja zatvorila sva diplomatska predstavništva u Ukrajini.

"Naša ambasadorica (Simmons) napustila je Ukrajinu zbog ozbiljne sigurnosne situacije", poručila je Truss.

18:44

Visoki zvaničnik američkog Pentagona izjavio da su tačne informacije da Rusija regrutuje ratnike u Siriji kako bi ratovali u Ukrajini.

18:33

18:24

Više od 1,7 miliona Ukrajinaca koji su bježali od ruske invazije do sada je prešlo u srednju Europu, objavila je u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, dok su ih hiljade prešle preko granica.

Reuters je izvijestio da je Poljska - koja ima najveću ukrajinsku zajednicu u srednjoj Europi - primila više od milion ukrajinskih izbjeglica od početka invazije 24. februara.

"Ovo je milion ljudskih tragedija, milion ljudi protjeranih iz svojih domova zbog rata", objavila je poljska granična služba na Twitteru kasno u nedjelju.

Ukupno 1.735.068 civila - uglavnom žena i djece, dok su muškarci ostali kod kuće da se bore - dosad je prešlo granicu u centraknu Europu, priopćio je UNHCR.

Europska unija mogla bi vidjeti čak pet miliona ukrajinskih izbjeglica ako se rusko bombardiranje Ukrajine nastavi, rekao je visoki diplomat EU Josep Borrell.

18:05

Najmanje 13 osoba poginulo je u zračnom napadu ruskih snaga na pekaru u blizini Kijeva, saopćila je Služba za vanredne situacije Ukrajine.

U saopćenju je navedeno da su ruske trupe izvele zračni napad na grad Makarov, u blizini glavnog grada Kijeva, te kako je pogođena fabrika hljeba "Makarovskiy Hlebozavod".

"Spasilačke ekipe ukrajinske službe za vanredne situacije spasile su pet osoba iz ruševina i pronašle tijela 13 osoba. Prema preliminarnim informacijama, u trenutku napada na mjestu događaja bilo je oko 30 osoba", navedeno je u saopćenju.

17:45

Dan 12: Šta se događa na terenu?

Na periferiji Kijeva, u predgrađu Irpin, nastavlja se rusko granatiranje, ali vlasti kažu da je 2.000 ljudi uspjelo otići preko improviziranog mosta.

Također u blizini glavnog grada, u Hostomelu, lokalno vijeće kaže da je gradonačelnik Yuri Prylypko ubijen dok je dijelio kruh i lijekove. U blizini se nalazi strateški aerodrom Hostomel.

U međuvremenu na jugu je napadnut grad Mikolajev. Ukrajina kaže da je rusko topništvo preko noći gađalo stambena naselja u gradu, koji se nalazi između Krima koji je aneksirao Rusiji i južnog lučkog grada Odese.

Deseci hiljada civila i dalje su zarobljeni u velikom lučkom gradu Mariupolju bez struje i hrane i vode. Obitelj koja je pobjegla rekla je agenciji AFP da su vidjeli "tijela posvuda". Kontrola Mariupolja bi Rusiji dala kopneni koridor između Krima i regija Lugansk i Donjeck koje podržava Rusija.

17:40
17:37

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak dodatnih 230 miliona dolara pomoći Ukrajini, čime je ukupna pomoć Velike Britanije ratom zahvaćenoj zemlji povećana na 526 miliona dolara.

Johnson je rekao da će 131 milion dolara nove pomoći biti isplaćeno direktno ukrajinskoj vladi.

Dodao je da "dok se Ukrajinci hrabro i uporno odupiru napadu Rusije, međunarodna zajednica mora pomoći njihovoj borbi na svaki mogući način".

Johnson je rekao da je uspostavljena nova koalicija podrške Ukrajini.

"Naša nova 'Međunarodna grupa za podršku Ukrajini' koordinirat će napore međunarodne zajednice u pružanju dugoročne i nepokolebljive pomoći, sada i u budućnosti. Poticat ćemo više zemalja da nam se pridruže", rekao je Johnson, te zaključio:

"Ovo je trenutak da ukrajinski prijatelji stvore koaliciju humanitarne, ekonomske i odbrambene vojne podrške kako bi osigurali da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne uspije."

17:17

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak od međunarodne zajednice da bojkotira ruski izvoz i pozvao na bojkot isporuke Rusiji.

On je rekao:

"Ako se ne žele pridržavati civiliziranih pravila, ne bi trebali primati ni dobra ni usluge od civilizacije. Neka ih rat hrani."

Također je pozvao zapadne saveznike da pošalju avione u Ukrajinu kako bi ih njihove zračne snage koristile.

17:07

Vlada Republike Hrvatske usvojila je u ponedjeljak Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, prema kojoj će ova zemlja zbrinuti sve raseljene osobe iz Ukrajine koje budu iskazale želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu na teritoriju Hrvatske.

16:49

Gradonačelnik Lavova rekao je da je grad na zapadu Ukrajine dosegao granice svojih mogućnosti da pomogne ljudima raseljenim zbog ruskog napada na Ukrajinu i apelirao na međunarodne organizacije za pomoć.

Gradonačelnik Andriy Sadoviy rekao je da je nekoliko stotina hiljada ljudi već prošlo kroz Lavov dok su se uputili na zapad tražeći sigurnost.

Oko 200.000 interno raseljenih osoba sada boravi u Lavovu, a 50.000 ih svakodnevno prolazi kroz željeznički kolodvor u Lavovu.

"Razumijemo da će biti još jedan val [izbjeglica] ... i pozivamo međunarodne humanitarne organizacije da dođu ovdje i pomognu", rekao je.

16:32

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kaže da Zapad "nije djelovao dovoljno rano ili dovoljno odlučno" kao odgovor na gomilanje trupa ruskog predsjednika Vladimira Putina na granici s Ukrajinom.

"Stvarnost je takva da predsjednik Putin nije dovoljno ozbiljno shvatio prijetnje", rekla je britanskim zastupnicima.

Invazijom na Ukrajinu, rekla je Truss, Rusija je "razbila sigurnosnu arhitekturu Europe".

"Ono što sada moramo učiniti je da moramo ojačati NATO, posebno moramo ojačati istočni bok", rekla je u ponedjeljak Odboru za vanjske poslove Donjeg doma Velike Britanije.

"Već smo rasporedili više vojnika u Estoniju, ali ima još toga za učiniti.

Moramo biti ozbiljni u pogledu troškova odbrane, diljem NATO-a", zaključila je Truss.

16:17

16:00

Britanski premijer Boris Johnson najavio dodatnih 230 miliona dolara pomoći ratom razorenoj Ukrajini.

15:50

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina za "političko i moralno ismijavanje" zbog nuđenja humanitarnih koridora za odlazak ukrajinskih civila u Rusiju.

Gostujući na televiziji LCI, Macron je govorio o ratu Rusije i Ukrajine.

Optužujući Putina, koji je predložio otvaranje humanitarnog koridora za dovođenje ukrajinskih civila u Rusiju, za "političko i moralno ismijavanje", Macron je izjavio da je taj prijedlog "neprihvatljiv".

Ponavljajući da Francuska nije u ratu s Rusijom, Macron je istaknuo da će nastaviti vršiti diplomatski pritisak da zaustave rat. Podvukao je da žele da se ovaj rat završi bez zauzimanja strana.

15:35

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine počela je u Brestu na granici s Bjelorusijom.

 

15:30

NATO razmatra daljnje širenje u istočnoj Europi s trajnijim pozicijama u baltičkim zemljama, izjavio je danas američki državni sekretar Anthony Blinken.

“To činimo s raspoređivanjem dodatnih snaga, uključujući američke, u Litvi, slanjem borbenih aviona i druge važne opreme u baltičke države”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vilniusu.

“Unutar NATO-a kontinuirano preispitujemo našu odbrambenu poziciju te razmatramo pitanje šireg razmještaja snaga i trajnijeg raspoređivanja. Sve je to pod redovitom revizijom i o tome diskutiramo s našim saveznicima u NATO-u”, rekao je Blinken.

Više na linku ispod: 

15:24

Američka kompanija Levi Strauss & Co, proizvođač prvih traperica, objavila je da privremeno obustavlja poslove i nova ulaganja u Rusiji, pridruživši se nizu brendova koji su zbog invazije na Ukrajinu zamrznuli poslove veze s Rusijom.

“Eventualni poslovni razlozi nedvojbeno su manje važni od patnje velikog broja ljudi”, istakli su iz ove kompanije.

Kompanija je najavila da će humanitarnim organizacijama koje pomažu žrtvama sukoba donirati 300.000 dolara i odjeću te je pozvala radnike da i sami uplate novčane priloge, dodavši da će na svaku njihovu uplatu dodati dvostruko veći iznos, do 200.000 dolara.

15;15

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na nove sankcije protiv Rusije.

"Invazija je nastavljena, vidimo da Rusija nije odustala od planova prema Ukrajini, zato trebamo novi paket sankcija", poručio je Zelenski koji je pozvao na bojkot ruskog izvoza, osobito na bojkot nafte i naftnih proizvoda iz Rusije.

Volodimir Zelenski - undefined

Foto: EPA-EFE: Volodimir Zelenski

14:50

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je potvrdila smrt 406 civila, uključujući 27 djece u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, ali je rekla da je stvarna cifra vjerovatno mnogo veća.

Najnoviji podaci Visokog komesara UN-a za ljudska prava, koji ima posmatračku misiju u Ukrajini, pokrivaju period od 24. februara do 6. marta.

14:30

Međunarodni sud za pravdu u Hagu završio je raspravu u predmetu Ukrajina protiv Rusije, javlja Reuters.

Presudu će u tom slučaju donijeti "što prije".

14:20

Lideri Europske unije će narednih dana razgovarati o molbi Ukrajine za pridruživanje bloku od 27 zemalja, rekao je predsjedavajući samita EU Charles Michel.

"Solidarnost EU, prijateljstvo i pomoć bez presjedana Ukrajini su nepokolebljivi. Razgovarat ćemo o zahtjevu Ukrajine za članstvo u narednim danima“, napisao je Michel na svom Twitter nalogu.

 

13:50

Treći krug pregovora s Rusijom trebao bi započeti u ponedjeljak u 15 sati u Bjelorusiji, objavio je ukrajinski pregovarač na Twitteru, a ruska strana to još nije potvrdila.

"Treći krug. Početak u 16.00 sati po kijevskom vremenu. Delegacija je nepromijenjena", napisao je Mihajlo Podoljak, član ukrajinske delegacije, objavljujući svoju fotografiju s helikopterom u pozadini.

Ruska delegacija stigla je u bjeloruski grad Brest na pregovore s ukrajinskom delegacijom o okončanju sukoba, objavila je ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak, pozivajući se na stranicu Flightradar koja prati letove.

Nije otkrivena tačna lokacija planiranog susreta.

13:45

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija donijela odluku da ne uvodi sankcije Rusiji.

"Želio bih da sačuvamo Srbiju od svih ratova i velikih problema", kazao je predsjednik Srbije.

13:35

Glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je da će 10. marta uz posredstvo Turske u Antaliji biti održan susret šefova diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe.

13:30

 I dok Rusi kriju podatke o gubicima, evo kako o njima izvještavaju Ukrajinci:

 

13:16

Sjedinjene Države i druge članice NATO-a do sada su Ukrajini poslale 17.000 protutenkovskih projektila i 2.000 protuzračnih raketnih sustava Stinger, rekao je visoki američki dužnosnik za CNN.

Čak i prije početka invazije, nebom iznad Europe letjeli su vojni teretni avioni SAD i drugih zemalja, osobito C-17, okosnica američke flote.

Letovi su služili za razmještanje vojne opreme duž istočnog krila NATO-a, ali je bilo i premještanja oružja do lokacije s koje se može isporučiti Ukrajini.

13:08

Ukrajinski glumac i televizijski voditelj, 33-godišnji Pasha Lee, u nedjelju je ubijen u ruskom granatiranju Irpina, grada koji se nalazi zapadno od Kijeva.

Lee se prošle sedmice pridružio teritorijalnoj obrani Oružanih snaga Ukrajine kako bi odbranio svoju domovinu od ruskih napada koji traju od 24. februara.

Glumac je na društvenim mrežama objavljivao fotografije sebe u vojnoj uniformi.

 

12:30

Na društvenim mrežama dijeli se videozapis ukrajinskih izbjeglica kako bježe iz grada Irpina preko mosta, oštećenog u granatiranju.

Irpin je od Kijeva udaljen 19 kilometara i nalazi se blizu zračne luke Gostomel, poprišta najtežih borbi ruskih i ukrajinskih snaga.

Pogledajte snimak:

 

12:10

Vlada Ruske Federacije odobrila je spisak stranih država i teritorija koje "vrše neprijateljske akcije protiv Rusije", saopšteno je iz pres-službe Kabineta ministara.

"Vlada je odobrila spisak stranih država i teritorija koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana. Naredba o tome je potpisana", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe lista uključuje sljedeće države:

Australiju, Albaniju, Andoru, Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući Džersi, Angvilu, Britanska Djevičanska ostrva, Gibraltar, zemlje članice Europske unije, Island, Kanadu, Lihtenštajn, Mikroneziju, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, SAD , Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska i Japan.

11:50

U Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva.

Novopristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac u šetnji Sarajevom snimio je nekoliko vojnika EUFOR-a.

Više pogledajte na linku ispod:

11:23

Ukrajinski ambasador u Nizozemskoj kazao je u ponedjeljak da se Rusija nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog toga što želi voditi rat protiv njegove zemlje.

“Činjenica da su mjesta koja je Rusija trebala zauzeti prazna dovoljno govori”, rekao je Anton Korinjevič, član ukrajinske delegacije na sudu.

“Oni nisu ovdje pred ovim sudom, oni su na bojnom polju, vode agresivni rat protiv moje zemlje”, dodao je Korinjevič.

“Ovako Rusija rješava svoje nesuglasice”, nastavio je.

Rusija se u ponedjeljak odbila pojaviti na otvaranju saslušanja na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u slučaju koji je pokrenula Ukrajina, koja traži od najvišeg suda UN-a da naredi Moskvi da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

10:45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se maloprije ponovno obratio naciji putem Facebooka.

“Nema krvi na našoj zastavi. Neće biti crnih mrlja, neće biti kukastih križeva. Ukrajinska zastava je zemlja. Mirna, plodna, zlatna i bez tenkova. Ovo nebo je mirno, vedro, plavo i bez projektila. Tako je to bilo. I tako će i biti”, kazao je, između ostalog, Zelenski.

10:25

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič rekao je da je granatiranje jutro počelo oko 5 sati ujutro te da su gotovo jedina meta bile stambene zgrade u kojima su civili.

"Skoro 40 bombi palo je jutros, riječ je o klaster bombama. Nije tu riječ o borbama s vojnim snagama nego je više riječ o civilima. Još nemam izvještaje o žrtvama", rekao je Senkevič.

Tvrdi da su ruske snage također granatirale Zoološki vrt u Mikolajevu.

10:19

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da je Kijev odbio otvoriti humanitarne koridore koje je predložila Rusija, prenosi ruska agencija Tass.

"Za ukrajinsku stranu to je neprihvatljiva opcija", rekla je Vereščuk.

10:10

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, izjavio je kako se svijet mora pripremiti za dolazak pet miliona izbjeglica iz Ukrajine.

"Moramo mobilizirati sve resurse EU-a kako bi pomogli zemljama koje će primiti izbjeglice. Trebamo škole, prihvatne centre, trebamo sve", rekao je Borrell.

10:00

Francuski predsjednik Emmanuele Macron tvrdi da nije tražio da koridori vode u Rusiju i Bjelorusiju, objavila je BFMTV pozivajući se na Elizejsku palaču.

“Predsjednik Republike nije zatražio koridore za Rusiju nakon razgovora s Vladimirom Putinom“, rekli su iz Elizejske predsjedničke.

Predsjednik Republike uporno traži da se civilno stanovništvo pusti i omogući transport pomoći, dodaje se.

Ranije su ruski mediji objavili da je upravo Macron tražio prekid vatre kako bi se uspostavio koridor.

9:20

Bivši ukrajinski ambasador u Austriji  Olexander Scherba objavio je upravo na Twitteru da je ubijen Jurij Prilipko, gradonačelnik Hostomela.

Kako je napisao, vijest o Prilipkovoj smrti je potvrđena.

Gradonačelnik je ubijen u trenutku kada je donosio hranu civilima u gradu.

 

9:00

Jutros je aktivno na nebu iznad Crnog mora.

Prema aplikaciji FlightRadar24 američke Air Force snage nadgledaju aktivnosti u Crnom Moru. 

Trenutno je aktivan Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Kako se može vidjeti sa mape puta, RQ-4 Global Hawk je poletio sa Malte i već duže vrijeme snima teren iznad Crnog mora, gdje ruske snage zadnjih dana gomilaju vojne snage.

Američki RQ-4 Global Hawka iznad Crnog mora - undefined

Foto: Flightradar24: Američki RQ-4 Global Hawka iznad Crnog mora

Šta je RQ-4 Global Hawk? To je letjelica za nadzor na velikim visinama s daljinskim upravljanjem.

Prvobitno ga je dizajnirao Ryan Aeronautical (sada dio Northrop Grumman), a tokom razvoja poznat kao Tier II+. RQ-4 pruža široki pregled i sistematski nadzor pomoću radara sa sintetičkim otvorom visoke rezolucije (SAR) i elektrooptičkih/infracrvenih (EO/IR) senzora sa dugim vremenima zadržavanja iznad ciljanih područja.

Dnevno može pregledati čak 100.000 km2 terena, područje veličine Južne Koreje ili Islanda.

8:39

Širi se popis sankcija Rusiji.

Vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji.

To je prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji.

Također, sankcije je najavila i Južna Koreja koja će zabraniti transakcije s ruskom središnjom bankom.

8:25

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, pozvalo je Interpol da suspendira Rusiju iz međunarodne organizacije za provedbu zakona, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su "trenutnu suspenziju ruskog pristupa njihovim sistemima", napisao je Patel na Twitteru u nedjelju.

Grupacija je zatražila od Interpolovog izvršnog odbora da donese odluku ove sedmice.

8:15

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 21 posto, na 118,11 dolara, najvišu razinu od februara 2013. godine.

Na američkom tržištu barel je poskupio 26 posto, na 115,68 dolara, najvišu razinu od septembra 2008. godine.

8:00

Gradonačelnik Nikolajeva, ukrajinskog grada kojeg od jutra žestoko granatiraju, na Facebooku je napisao da su Rusi bombardirale stambene zgrade.

“Puno je projektila koji nisu eksplodirali . Ne prilazite im, nemojte ih podizati niti pomicati”, napisao je Oleksander Sjenkevič. 

Ukrajinske vlasti objavljuju i slike i na Twitteru.

 

7:45

Guardian je objavio detalje ruskog prekida vatre i uspostavljanja humanitarnih koridora iz četiri ukrajinska grada.

Prema rutama koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, jedini koridor iz Kijeva vodit će u Bjelorusiju, a civili koji bježe iz Harkiva moći će sigurno putovati jedinu u Rusiju.

Istovremeno, koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i prema ukrajinskim i prema ruskim gradovima.

7:20

Razmjeri štete nakon ruskog napada na Mikoljav najvidljiviji su na ovoj snimci.

 

 

7:10

Ruski mediji su objavili detalje vezano iz koridore kojima bi se iz napadnutih gradova trebali izvući civili.

Pozivajući se na ministarstvo odbrane, ruski mediji pišu da se koridori iz Kijeva, Harkova, Mariupolja i Sumija postavljaju se na lični zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

7:00

Rat koji je Rusija započela 24. februara u Ukrajini, nažalost nastavlja se već dvanaesti dan. Za danas je najavljena nova runda pregovora. 

Ukrajina neće praviti kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no voljna je pregovarati o ne-NATO modelu za budućnost, kazao je u razgovoru za Fox News David Arahamija, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Međunarodni sud u Hagu održat će danas i sutra raspravu po tužbi Ukrajine protiv Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije