U Bosnu i Hercegovinu pristigle izbjeglice iz Ukrajine

6
Radiosarajevo.ba
U Bosnu i Hercegovinu pristigle izbjeglice iz Ukrajine
Foto: PrtScr / Federalna / Ukrajinci stigli u Međugorje

Izbjeglice iz Ukrajine su u poslijepodnevnim satima stigle u Međugorje. Majke s djecom nakon dugog putovanja su na sigurnom. Dočekali su ih i zbrinuli dobri ljudi iz Međugorja.

Nešto iza 16 sati autobus sa djecom i majkama iz Ukrajine stigao je u Međugorje.

Dočekao ih je srdačno vlasnik privatnog objekta, koji ne želi pred kamere, jer cilj je jedan - pokazati humanost i empatiju, a ne biti popularan. Bez medijske pompe, koja vlada posljednjih dana u ovom marijanskom središtu, javlja Federalna.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Ukupno je pristigla 41 osoba od kojih je 25 djece, ostalo su sve majke, najmlađe dijete ima tek godinu i pol.

Putovali su više od 30 sati i sada su konačno na sigurnom. Olja je u Ukrajini ostavili supruga, na put je krenula sa kćerkom i unukom, kaže prepreka na putovanju nije bilo. Međugorje je za nju mjesto mira i molitve. Vjeru ne gubi da će se uskoro vratiti u Ukrajinu.

"Situacija u Ukrajini je vrlo teška, padaju bombe, teško je u noći kada slušamo sirene, ne znaš što raditi", priča ona.

Privatnim prijevozom stigao je i ukrajinski svećenik s petero djece i dvije žene. Traži pomoć za svoj narod jer već sutra se vraća u Ukrajinu, nakon molitve za mir.

Najpotrebnije su im vreće za spavanje i lijekovi, kaže.

Odmah po dolasku svi su testirani na COVID 19. Timovi kantonalnog i općinskog Crvenog križa uz podršku Federalnog su na usluzi.

"Najpotrebnije - to smo već osigurali, topao ugodan boravak, čist prostor i sve što je najneophodnije od hrane, pića... Još nismo pozvali domaće domnicilno stanovništvo da se uključi, ali u velikom su iščekivanju i svi žele pomoći", kaže Andrija Stojić, sekretar Crvenog križa Općine Čitluk.

I tim Fondacije bosanskohercegovačke inicijative žena je u Međugorju kako bi pružio psiho-socijalnu podršku izbjeglicama, koja uključuje psihologa i prevoditeljicu.

Stotinjak izbjeglica trenutačno je smješteno u Međugorju, upravo su Ukrajinci u vrijeme pandemije bili najbrojniji gosti ovoga hercegovačkog mjesta koje je pokazalo kako se treba odnositi prema onima koji traže spas u vrijeme kada je njihova zemlja u opasnosti. A kako će reagirati bh. vlasti i institucije i hoće li pružiti punu podršku onima koji su prihvatili izbjeglice iz Ukrajine?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije