Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili gdje mogu biti primljene izbjeglice iz Ukrajine

0
Radiosarajevo.ba
Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili gdje mogu biti primljene izbjeglice iz Ukrajine
Foto: EPA-EFE / Ukrajinci na granici s Poljskom / Na slici nisu osobe iz teksta

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prati izbjegličku situaciju u Ukrajini, imajući u vidu da je zbog ratnih dejstava značajan broj stanovnika primoran da napusti ovo područje i zatraži sklonište i zaštitu u drugim državama, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

"U tu svrhu kontinuirano se razmjenjuju informacije sa nadležnim međunarodnim organizacijama kako bi u slučaju potrebe, u skladu sa zakonskim propisima i raspoloživim kapacitetima, BiH mogla adekvatno da pruži pomoć državljanima Ukrajine koji eventualno zatraže zaštitu u našoj državi", istaknuto je.

Naveli su da Ministarstvo sigurnosti BiH za ovu namjenu raspolaže smještajnim kapacitetima u Azilantskom centru Delijaš kod Trnova, koji je u potpunosti funkcionalan i opremljen za ovu namjenu.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Također, na raspolaganju je i Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine", zaključuje se u saopćenju.

Međutim, prema pisanju N1, prve ukrajinske izbjeglice stigle su i u BiH bježeći od ratnog vihora u svojoj domovini.

Ukrajinac Baldin Mykola sa suprugom i devetogodišnjim djetetom jučer je stigao u Međugorje. Na sam dan bombardovanja odlučio je napustiti Ukrajinu i doći u Međugorje gdje će se moliti za ukrajinski narod, rekao je u razgovoru za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije