Sean Penn s izbjeglicama pješke napustio Ukrajinu

0
Radiosarajevo.ba
Sean Penn s izbjeglicama pješke napustio Ukrajinu
Foto: TW-Sean Penn / Sean Penn napušta Ukrajinu

Nekoliko dana nakon posjete glavnom gradu Ukrajine Kijevu kako bi snimio scene za svoj dokumentarac o ruskoj invaziji, holivudski glumac i reditelj Sean Penn našao se među hiljadama izbjeglica koje su bježale u Poljsku, pridruživši se egzodusu pješke, piše Reuters.

Penn (61) je u ponedjeljak na svom Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako filmska zvijezda nosi ranac i nosi prtljag na točkovima dok se šeta uzduž ivice puta pored niza automobila koji se protežu u daljini.

"Ja i dvoje kolega hodali smo miljama do poljske granice nakon što smo ostavili auto pored puta", rekao je Penn u twitu uz sliku. "Skoro svi automobili na ovoj fotografiji voze samo žene i djecu, većina bez ikakvih znakova prtljage, a automobil je njihova jedina vrijednost".

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

U twitu nije objašnjeno zašto su glumac koji je osvojio Oskara i njegovi pratioci bili primorani da napuste svoje vozilo.

Portparolka u Los Anđelesu, Mara Buxbaum, rekla je Reutersu putem e-pošte u utorak da je Penn "bezbijedno izašao iz Ukrajine". Odbila je da odgovori na druga pitanja o njegovom boravištu ili okolnostima njegovog odlaska iz Ukrajine.

Penn je prošlog četvrtka boravio u Kijevu gdje je prisustvovao brifingu za novinare u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog prvog dana ruske invazije, snimajući snimke za dokumentarni film o krizi, saopšteno je iz ureda Zelenskog tada.

"Sean Penn je među onima koji danas podržavaju Ukrajinu u Ukrajini. Naša zemlja mu je zahvalna na takvom iskazu hrabrosti i poštenja", navodi se u saopštenju.

U njemu se navodi da je Penn intervjuisao ukrajinske političke i vojne ličnosti, kao i novinare u sklopu produkcije, zbog čega je prvobitno posjetio Ukrajinu u novembru.

U prošlosedmičnom saopštenju, glumac hvaljen za uloge nagrađene Oskarom u filmovima "Mistična rijeka" i "Mlijeko" pohvalio je ukrajinski narod kao "historijski simbol hrabrosti" i nazvao Ukrajinu "vrhom koplja za demokratski zagrljaj snova". 

"Ako joj dozvolimo da se bori sama, naša duša je izgubljena", napisao je Penn.

Penn, čiji su režiserski zasluge uključuju "Into the Wild" i "The Crossing Guard", također je poznat po svom političkom aktivizmu i uključenosti u različite humanitarne svrhe, uključujući napore za pomoć žrtvama uragana Katrina, potresa na Haitiju 2010. i poplava u Pakistanu u 2012.

Došao je na naslovne strane 2016. kada je časopis Rolling Stone objavio intervju koji je Penn tajno vodio s meksičkim narkobosom Joaquinom "El Chapo" Guzmanom u njegovom skrovištu u džungli prije hapšenja šefa kartela.

Penn producira ukrajinski dokumentarac za Vice Studios, američko-kanadsku digitalnu medijsku i radiodifuznu kompaniju, prema holivudskoj trgovačkoj publikaciji Variety.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije