113. dan invazije: Medvedev kritikuje posjetu Macrona, Draghija i Scholza Ukrajini

4
Radiosarajevo.ba
113. dan invazije: Medvedev kritikuje posjetu Macrona, Draghija i Scholza Ukrajini
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 112. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sudenje-za-planiranje-teroristickog-napada-u-zenici-procitane-poruke-s-mobitela-osumnjicenog/543216?type=trending[/related]

22.35

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski obratio se velikim tehnološkim firmama na pariškoj konferenciji pojavljujući se pred publikom u obliku holograma.

Pozivajući se na Ratove zvijezda pokušao je osigurati pomoć u borbi svoje zemlje protiv Rusije.

 

 

22.05

Potpredsjednica ukrajinske vlade kaže da topli prizori tokom posjete čelnika četiri zemlje EU ranije predstavljaju historijski napredak - ali upozorava da su zapadne zemlje dosad pokazale jaz između obećanja i akcija.

Ti čelnici sada znaju cijenu neisporučivanja pravog oružja Ukrajini na vrijeme, kaže Olga Stefanišina za BBC, aludirajući na posjetu čelnika razrušenom gradu Irpinu.

Nakon njihove posjete, odbijanje da se Ukrajini odobri status kandidata za pridruživanje Europskoj uniji izazvalo bi ogromnu frustraciju među ukrajinskim narodom, rekla je za BBC.

21.30

Rusija je lagala kad je rekla da je uzrok nedavnog smanjenja u isporuci plina tehnički problem, kazao je talijanski premijer Mario Draghi, dok je Europska komisija rekla da energetska sigurnost nije neposredno u opasnosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je kazao da smanjenje opskrbe u zadnja dva dana nije unaprijed isplanirano, nego da je razlog tehničke naravi.

Tokom posjete Kijevu Draghi je odbacio to objašnjenje.

"I Njemačka i mi, kao i drugi, smatramo da su ovo laži. U stvarnosti plin koriste u političke svrhe, kao što su to činili i sa žitaricama", kazao je, prenosi Hina.

19.50

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je ekskluzivni intervju za BBC u kojem je branio napad Moskve na Ukrajinu te napao Veliku Britaniju.

"Rusija nije potpuno čista, ali Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati ko smo", rekao je, između ostalog, Lavrov.

19.00

"Ukrajina je spremna raditi kako bi postala punopravna članica Europske unije", rekao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski nakon sastanka s četvoricom čelnika EU-a koji su ga posjetili u Kijevu.

Na konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis javno su podržali nastojanja Kijeva za pridruživanje bloku.

Čelnici EU iduće sedmice održavaju samit na kojem će zahtjev Kijeva da postane kandidat za članstvo vjerovatno dobiti zeleno svjetlo.

Zelenski je danas rekao: "Ukrajinci su već zaslužili pravo da idu ovim putem i dobiju status kandidata."

18.00

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da je došao u Ukrajinu s jasnom porukom: Ukrajina pripada europskoj porodici.

Dodao je kako će Njemačka podržati odluku o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. Scholz također kaže da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu sve dok joj bude potrebno.

17.20

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su se svi složili te da podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za pridruživanje Europskoj uniji.

Macron je također obećao da će Francuska isporučiti šest dodatnih Caesar topova dugog dometa Ukrajini.

17.00

Tokom svoje posjete Kijevu talijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU.

Dodao je da će podržati taj prijedlog na sljedećem sastanku Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna.

16.45

Završen je sastanak čelnika Ukrajine, Njemačke, Francuske, Italije i Rumunije u Kijevu, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

"Ukrajina ima čvrstu podršku međunarodne koalicije", napisao je Andrij Jermak u aplikaciji Telegram.

Dodao je da je predsjednik Zelenski svojim kolegama predložio novi paket prijedloga sankcija protiv Rusije.

"Moramo povećati pritisak na agresora i raditi na sedmom paketu sankcija, koji će uključivati plinski embargo", napisao je Jermak.

16.10

Najmanje tri civila ubijena su, a sedam povrijeđeno u ruskom zračnom napadu u istočnom gradu Lisičansku, izjavio je guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

Udar je pogodio zgradu u kojoj su se sklonili civili, rekao je Hajdaj. Spasioci raščišćavaju ruševine na mjestu događaja, dodao je.

Tvrdnje nije bilo moguće neovisno provjeriti.

15.45

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Sasatank je upriličen u prijestolnici Ukrajine - Kijevu.

15.15

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da se nada da posjeta Kijevu čelnika Francuske, Njemačke i Italije "neće biti fokusiran isključivo na isporuke oružja Ukrajini".

"Želio bih se nadati da se čelnici ove tri države - i predsjednik Rumunijee - neće usredotočiti samo na podršku Ukrajini daljnjim napumpavanjem Ukrajine oružjem", kaže Peskov i dodaje:

"To bi bilo apsolutno beskorisno i nanijelo bi daljnju štetu zemlji".

14.45

Britanija je najavila novi val sankcija protiv Rusije usmjerenih na osobe umiješane u "barbarski tretman djece u Ukrajini".

Među onima koji su kažnjeni su moskovska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova za "prisilni transfer i posvojenje" 2.000 ukrajinske djece.

Sankcioniran je i patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnji Putinov saveznik i glasni pobornik rata u Ukrajini.

14:08

Rusija je upozorila da bi dotok plina u Europu preko plinovoda Sjeverni tok 1 mogao biti obustavljen, okrivljujući probleme s popravkom turbina.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov rekao je za državnu novinsku agenciju RIA da bi potpuni prekid tokova plina u plinovodu, koji plinom iz Rusije opskrbljuje Europu ispod Baltičkog mora, bio "katastrofa" za Njemačku. Dotok plina Sjevernog toka 1 u Njemačku je dvaput smanjen ove sedmice, potez za koji je ministar gospodarstva rekao da ima za cilj povećanje neizvjesnosti i povećanje cijena goriva.

Uniper, najveći njemački uvoznik ruskog plina, rekao je jučer da su isporuke iz Rusije smanjene za četvrtinu u odnosu na dogovorene količine. Sergij Makogon, čelnik ukrajinskog operatera za tranzit plina, rekao je da su smanjenja plina bila "ucjena EU".

14:03

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, italijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Nešto ranije, oni su obišli ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu.

 

12:24

Dmitrij Medvedev, ključni saveznik Vladimira Putina i bivši predsjednik, sugerirao je da je posjet europskih čelnika Kijevu besmislen.

On kritikuje posjetu Emmanuela Macrona, Maria Draghija i Olafa Scholza, rekavši da to neće pomoći u uspostavljanju mira u Ukrajini.

 

12:20

Rusija je danas rekla da je spremna obnoviti mirovne pregovore s Ukrajinom, ali dodaje da Kijev tek treba odgovoriti na njezine prijedloge, prenosi Interfax.

Pregovori između zemalja uglavnom su u zastoju od marta, a obje strane krive jedna drugu za nedostatak napretka.

 

12:11

Predsjednici Francuske, Njemačke, Rumunije i premijer Italije obišli su ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu kako bi pokazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze.

 

10:36

Ruska plinska firma Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te firme da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na od 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, firma je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je posljednjih sedmica ukinula dostavu plina za više europskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi podržala svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Europu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Europi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da je to "politička odluka", a ne tehnička.

"Očigledno je to strategija za uznemiravanje i povećanje cijena."

08:45

Dvojica Amerikanaca koji se bore uz ukrajinske snage sjeverno od Harkiva vode se kao nestali već gotovo sedam dana, a postoji bojazan da su ih ruske trupe zarobile, tvrde njihove porodice i jedan suborac, prenosi CNN.

Riječ je o Alexanderu Johnu Robertu Druekeu (39) iz Tuscaloose u Alabami i Andyju Tai Ngoc Huynhu (27) iz Hartsellea u Alabami.

Narednik tima, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, dostavio je CNN-u fotografije putovnica obojice muškaraca i njihovih pečata koji su im omogućili ulazak u Ukrajinu.

Drueke i Huynh su, kako je rekao, nestali tokom bitke, a tokom kasnije potrage nisu pronađeni njihovi ostaci. Objava na ruskom propagandnom kanalu na Telegramu tvrdila je da su dva Amerikanca zarobljena u blizini Harkiva.

"Bio je to apsolutni haos", rekao je za CNN. "Na našim položajima je napredovalo više od stotinu pješaka. Imali smo tenk T-72 koji je pucao na ljude s udaljenosti od 30, 40 metara", dodao je.

08:44

Slavonski partizani imali su u Drugom svjetskom ratu četu 'Ernest Thälmann', sastavljenu isključivo od boraca njemačke nacionalnosti, ljutih protivnika Adolfa Hitlera.

Malo je poznato da se u Ukrajini danas protiv svojih sunarodnjaka 'putinovaca' bori postrojba sličnih takvih Rusa. Imaju svoju legiju, zove se 'Sloboda za Rusiju'. Svi su ruski državljani i svi jednako duboko preziru despotizam i agresivnost Vladimira Putina.

Jedan od viđenijih pripadnika ruske antiputinovske jedinice je Igor Volobujev, bivši potpredsjednik ruske Gazprom banke. Ovaj 50-godišnjak ima ukrajinske korijene, ali ima rusku putovnicu i veći dio života živio je u Moskvi djelujući u upravi treće najveće ruske banke koja je u vlasništvu energetske kompanije Gazprom.

07:37

Ukrajinski predsjednik Voldimir Zelenski zahvalio se američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog slanja vojne pomoći u vrijednosti od milijardu dolara.

"Sjedinjene Države najavile su novo pojačanje za naše odbrambene snage, novi paket podrške od milijardu dolara. Zahvalan sam na ovoj podršci, posebno je važna za našu odbranu Donbasa", rekao je danas Zelenski, a prenosi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije