Znate li koliko raste cijena kilograma kanabisa uzgojenog na Balkanu za svaku prijeđenu granicu?

0
Fena
Znate li koliko raste cijena kilograma kanabisa uzgojenog na Balkanu za svaku prijeđenu granicu?
Foto: SIPA / Droga / Ilustracija

Heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka stiže direktno u jadranske luke Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Italije i Slovenije, pokazao je novi izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

"Uloga luka i pomorskih linija preko Crnog mora porasla je u posljednjem desetljeću, sa sve većim zapljenama u turskim, gruzijskim, ukrajinskim, rumunskim i bugarskim lukama između 2015. godine i 2021. godine, što sugerira da tokovi heroina iz Afganistana i Irana ne prate unaprijed određene rute već se stalno mijenjaju. Od posebnog značaja je dodatna pomorska ruta kojom se, obilazeći Balkansko poluostrvo, doprema heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka direktno u jadranske luke Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije. Na primjer, u slovenačkoj luci Kopar, vlasti su zaplijenile 1,2 tone heroina za manje od dvije godine, pri čemu se ta supstanca obično isporučuje iz iranskih i pakistanskih luka", piše u izvještaju GI-TOC, prenosi RTCG.

Prethodno istraživanje koje je proveo GI-TOC ukazuje da cijena jednog kilograma kanabisa koji se uzgaja na zapadnom Balkanu raste u vrijednosti od 200 do 300 eura za svaku prijeđenu državnu granicu, a maloprodajna cijena raste na sličan način.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Na primjer, u januaru 2023. godine, jedan gram kanabisa koji se uzgaja na zapadnom Balkanu i ulazi u Rumuniju iz Srbije se prodaje za između sedam i devet eura, ili 30 do 40 posto više od prosječne cijene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Iako Ukrajina nije tradicionalno ciljno tržište za kanabis koji se uzgaja u jugoistočnoj Europi, primjenom takve logike na maloprodajnu cijenu kanabisa iz jugoistočne Europe koji se prodaje u Ukrajini, vjerojatna cijena bi bila osam do 10 eura po gramu", navodi se u izvještaju.

Regija jugoistočne Europe predstavlja relativno malo tržište za potrošnju droge i predstavlja samo malu količinu proizvodnje i snabdijevanja drogom (prvenstveno kanabisa) na tržištima EU-a.

Međutim, njegova strateška lokacija između Istoka i Zapada – i blizina sukoba u Ukrajini – može značiti da je posebno izložen efektima rata na modus operandi švercera i ruta za šverc kroz regiju", navedeno je u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije