Istražili smo: Balkanska ruta droge "cvjeta" - gdje je u čitavoj priči Bosna i Hercegovina?

1
A. Kapo
Istražili smo: Balkanska ruta droge "cvjeta" - gdje je u čitavoj priči Bosna i Hercegovina?
Foto: AA / Droga dolazi i preko Turske

Na trgovini drogom samo u Europskoj uniji godišnje se zaradi najmanje 24 milijarde eura, zbog čega je ovo primarno 'zanimanje' ozbiljnih i organizovanih mafija!

Narkotržište nije zaobišlo ni područje regiona Zapadnog Balkana, jer se nalazi na raskrsnici nekoliko glavnih ruta trgovine drogom, najčešće kanabisa, kokaina, heroina, ali i sintetičkih droga. Evropski centar za praćenje droga krajem prošle godine objavio je regionalni izvještaj u kojem se navodi kako su kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri i na tržištu droge u Evropskoj uniji.

Razlog za to je, između ostalog, geografski položaj Zapadnog Balkana, koji je pogotovo pogodan za heroin stoga preko ovog regiona ide poznata - balkanska ruta za heroin. Loša unutrašnja pravna situacija, koja se pogotovo odnosi na korupciju, je također jedan od razloga što trgovina narkoticima "cvjeta" u regionu.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Prema istom izvještaju, balkanski kopneni put za heroin polazi od Afganistana preko Irana, Turske i zemalja Zapadnog Balkana i to je najkraći i najdirektniji način da heroin stigne u Evropu. On u regiju Zapadnog Balkana može ući i iz Bugarske preko Srbije ili Sjeverne Makedonije za dalji transport u Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i - Bosnu i Hercegovinu, ali pošiljke mogu ući u region i iz Grčke. U BiH, heroin najčešće ulazi u Bijeljini, a izlazi u Cazinu.

Umiješani i državni zvaničnici

Posebno je zabrinjavajući dio iz izvještaja u kojem se navodi da se neke zemlje Zapadnog Balkana posebno izdvajaju po broju kriminalnih aktera trgovine narkoticima među državnim zvaničnicima, a riječ je o Bosni i Hercegovini i Srbiji! Također se ukazuje na to da se narko grupe koriste korupcijom kako bi uživali zaštitu od države.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, otkriva za portal Radiosarajevo.ba da su posao oko rasturanja kokaina, kada govorimo o Balkanu, preuzeli Albanija i Crna Gora.

Ne izvozimo samo radnu snagu: Bosanska mafija među vodećim u Salzburgu i Lincu

Ne izvozimo samo radnu snagu: Bosanska mafija među vodećim u Salzburgu i Lincu

Nicović kaže da mafije spomenutu vrstu droge nabavljaju i kupuju iz Južne Amerike, koja je 'prva ruka', nakon čega narkotici dobro uhodanom balkanskom rutom dolaze na tržište u zemlje regije.

"Što se tiče heroina, on dolazi sa bliskog istoka i put ove droge je, također, dobro poznat - Iran - Afganistan - Pakistan - Turska", pojašnjava Nicović.

Oduzeta droga u Hrvatskoj

Interesantno je da je u posljednje vrijeme sve više i velikih zapljena marihuane. Nicović to pravda činjenicom da je marihuana najjeftinija droga za konzumente - narkomane.

"Gram marihuane na ulici se kreće od svega pet do 15 eura", kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, poznat je "cjenovnik" i drugih droga.

"Gram kokaina na ulici je od 60 do 100 eura. I heroin je skup, oko 20 eura i više po gramu", rekao je Nicović.

Zaplijena droge u BiH

Koliko novca u svijetu dileri i ozbiljne kriminalne grupe zarade od prodaje droge, teško je i zamisliti jer kada mafija kupuje drogu 'na veliko' ona je mnogo jeftinija, potvrđuje naš sagovornik.

"Uvijek je droga jeftinija 'na veliko'. Recimo, u Americi kilogram kokaina košta 40.000 dolara, a u Južnoj Americi 15.000 dolara. Drugim riječima, cijena droge raste kako ide prema krajnim korisnicima. Onaj zadnji narkoman na ulici plaća i najviše", precizira Nicović.

Nova-stara metoda mafijaša: Zašto kriminalci angažuju i žene za obavljanje "prljavih" poslova?

Nova-stara metoda mafijaša: Zašto kriminalci angažuju i žene za obavljanje "prljavih" poslova?

Identična situacija je i sa marihuanom. Veleprodajna cijena varira u zavisnosti od toga gdje je kanabis proizveden. Kilogram je otprilike 1.300 eura u Albaniji, dok je u Srbiji 2.300 eura.

Na naše pitanje gdje se u čitavoj priči oko narko-kartela nalazi Bosna i Hercegovina, Nicović kaže da bh. policijske agencije imaju razloga za zabrinutost, jer je naša zemlja 'idealna' za šverc narkotika.

Tranzit za drogu

"Bosna i Hercegovina je idealna za krijumčarenje droge, jer ima tri policije (MUP RS, MUP Brčko distrikt FUP, op. a.) u dva entiteta i Brčkom. Mafija je to 'ukapirala', pa se u Bosni praktično ukrštaju putevi droge i sklapaju ozbiljni poslovi", tvrdi Nicović.

Naš sagovornik kaže da naša domovina, ipak, i dalje najviše služi kao tranzit za drogu, jer narkotici obično idu dalje.

"Bosna nema 'kalibar' kakav, recimo, imaju Srbija ili Hrvatska", kazao je Nicović.

Zaplijena droge

Naravno dio droge ostaje na bh. ulicama, ali su to mizerne količine, ako gledamo na regionalno, europsko i pogotovo svjetsko narkotržište.

Bivši prvi čovjek beogradske policije, koji redovno prisustvuje konferencijama svjetskih policijskih agencija, kaže da je praksa pokazala da se u borbi protiv mafije svi moraju voditi samo jednim pravcem - saradnjom.

"Samo policijska saradnja! Beograd ništa neće dati Sarajevu (korisne policijske informacije op.a.), dok ne bude postojala politička volja, odnosno pozadina, i obrnuto", zaključio je Nicović.

Novi 'poslovni' model

Osim geografskog položaja Zapadnog Balkana, koji je pogotovo pogodan za heroin, BiH i druge zemlje su pogodne za narko tržiše i zbog jednog drugog faktora.

Loša unutrašnja pravna situacija, koja se pogotovo odnosi na korupciju, jedan od razloga što trgovina narkoticima "cvjeta" u regionu.

Interesantan je i podatak da su neke kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana usvojile novi 'poslovni' model direktnog uključivanja u proizvodnju kanabisa unutar EU. Zabilježeno je njihovo prisustvo u nizu zemalja EU, prvenstveno vezano za zatvorene proizvodne pogone.

Obrasci uzgoja kanabisa u regiji se mijenjaju i diverzificiraju. U Albaniji se na otvorenom uzgaja značajno manje kanabisa nego u prošlosti, dok su mjesta uzgoja kanabisa velikih razmjera zabilježena u drugim dijelovima regije Zapadnog Balkana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije