Uhapšena Srbijanska narkobanda u Brazilu

Radiosarajevo.ba
Uhapšena Srbijanska narkobanda u Brazilu

Brazilska policija uhapsila je grupu od 17 ljudi, od kojih je osam Srbijanaca, optuženih za pripadnost međunarodnoj organizaciji krijumčara droge. A kako se navodi u saopštenju, koje je prenijela agencija AFP, vođa bande je također Srbijanske nacionalnosti i on je uhapšen 1. maja, prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

"Bio je jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i nakon ekstradicionog pritvora biće izručen Srbiji", stoji u saopštenju.

Radi se o Dejanu Stojanoviću Keki, vođi novobeogradskog klana, za kojim je Srbija raspisala potjernicu.

Još uvijek nisu objavljena imena uhapšenih, a srbijanski mediji navode da se među njima nalazi i Goran Nešić koji je uhapšen u svom ljetnikovcu koji se nalazi u državi Sao Paolo.

U saopćenju brazilske policije navodi se da su za pripadnicima ove zločinačke organizacije raspisane međunarodne potjernice 'zbog njihove opasne prirode i zločina povezanih sa drogom'.

Jovan Stojić glasnogovornik Bezbednosno-informativne agencije Srbije rekao je za RTS da je u akciju hapšenja narko-bande u Brazilu bila uključena i ova agencija i to posredstvom američke agencije DEA.

Operacija policije nazvana je 'Niva' i u njoj je učestvovalo oko 130 federalnih agenata u šest brazilskih država među kojima su: Sao Paolo, Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, i brazilski dio Amazonije.

Istraga federalne policije Brazila trajala je dvije godine i tokom tog perioda uhapšeno je 48 ljudi, a zaplijenjeno 620 kilograma kokaina i oko 846 hiljada eura, saopštila je policija. Sudske vlasti u Sao Paolu naredile su da se blokiraju sredstava članova bande - 31 objekat, 15 luksuznih vozila i tri broda.

Uhapšeni će odgovarati zbog međunarodne trgovine drogom, trgovine ljudima i udruživanje radi finansiranje krivičnog djela trgovine drogama, a prijeti im kazna zatvora od pet do 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije