'Maštoviti' narko-karteli: Zašto šverceri kokaina toliko 'vole' banane?

0
A. Kapo
'Maštoviti' narko-karteli: Zašto šverceri kokaina toliko 'vole' banane?
Foto: AA / Droga među bananama

Nedavni 'slučajni' pronalazak više od stotinu kilograma kokaina u paketima sa voćem, među kojima su bile i banane, otvorio je niz pitanja, pogotovo iz razloga što su ovakvi i slični slučajevi i ranije zabilježeni u Bosni i Hercegovini, a potogovo u regiji.

Podsjetimo, i početkom godine, tačnije u januaru, u sklopu akcije kodnog naziva "Kruna", pronađeno je više od 50 kilograma kokaina. Pogađate - droga je i tada bila među kutijama banana.

Tako se samo po sebi nameće pitanje - zbog čega krijumčari kokaina toliko 'vole' banane?

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

Stručnjaci su mišljenja da je jedan od razloga sve češćeg sparivanja banana i kokaina to što su oboje česti produkti Latinske Amerike, koji su istovremeno popularni u Europi.

Krijumčari igraju 'na kartu rizika' koji je temeljen na postocima jer je u praksi, na terenu, gotovo nemoguće pregledati ni pet posto svih paketa banana.

Primarni razlog

Ipak, primarni razlog korištenja banana kao krinke za šverc kokaina je taj što su banane - lako kvarljiva roba, kaže za portal Radiosarajevo.ba Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije.

"Banane su lako kvarljiva roba. Kada 'udarite', recimo na tonu kokaina, i istovarite čitav tovar, ali ne nađete ništa, plaćate odštetu. Znači, mafija koristi kvarljivu robu, jer policija i carinici su prinuđeni da istovare čitav tovar, a ako ne nađu narkotike, država plaća odštetu", pojašnjava Nicović.

Istražili smo: Balkanska ruta droge "cvjeta" - gdje je u čitavoj priči Bosna i Hercegovina?

Istražili smo: Balkanska ruta droge "cvjeta" - gdje je u čitavoj priči Bosna i Hercegovina?

Naš sagovornik kaže da narko-karteli koriste i druge 'lukave' načine za krijumčarenje droge.

"Koriste i voće u konzervama. Da bi našli kokain, morate otvoriti konzervu. Čim se otvori konzerva, to je pokvarena roba. I ista je procedura, ako ne pronađu drogu, plaćaju odštetu. Također plaćaju i za kašnjene same robe", dodaje Nicović.

Vjerovali ili ne, 'maštoviti krijumčari' koriste čak i rakove prilikom šverca narkotika.

Policija / Ilustracija

"Primjera radi, spremaju se rakovi iz Turske za Austriju. Ako je, recimo, juli i 35 stepeni, te istovare napolje rakove iz hladnjače, oni se pokvare. I onda moraju platiti, recimo, 400 ili 500 hiljada maraka za tovar koji nije sadržavao heroin ili neku drugu drogu", kazao je Nicović.

Zbog svega navedenog, carinici, policija i druge nadležne institucije se nekada i 'suzdržavaju' da otvaraju ovakve i slične pošiljke, ukoliko nisu sigurni da u njima ima droge, naglašava Nicović. Istražitelji su prinuđeni da djeluju u većini slučajeva samo na osnovu dobro provjerenih operativnih saznanja sa terena.

Otvaraju lažne firme

"Mafijaši znaju ciljano poslati, zaista, samo voće ili drugu regularnu robu i ukoliko saznaju da se otvarala takva pošiljka, onda ponovo šalju voće sa drogom, znajući da slijedeći put vjerovatno neće biti na meti detaljnih kontrola i pregleda", kaže Nicović.

Nicović, komentirajući posljednju zapljenu u Širokom Brijegu, kaže da mafija ciljano ide na firme koje se zaista bave distribucijom voća.

"I oni sami otvaraju lažne firme za distribuciju voća, a isto tako i isporučuju takvim kompanijama kako ne bi bili sumnjivi. Također, igraju i 'na kartu' velikih količina voća koje carinici i policija, zbog već spomenutih razloga, ne usuđuje se tako lako otvarati", zaključio je Nicović.

Velike zapljene i u regiji

U Luci Ploče 2021. godine zaplijenjena je tada rekordna količina kokaina.

Radilo se o oko 500 kilograma kokaina. Pogađate - i ovog puta kokain je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike.

Iste godine u Crnoj Gori oduzeto je više od tone kokaina, što je najveća zapljena ikada u toj zemlji.

Podsjetimo, crnogorski inspektori Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Uprave carina podijelili su operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar ući kontejner banana u kojem je bio sakriven veliki tovar kokaina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije