Zatvorena biračka mjesta u Makedoniji: Glasalo 35 posto građana

Radiosarajevo.ba
Zatvorena biračka mjesta u Makedoniji: Glasalo 35 posto građana
Foto: EPA-EFE / U Makedoniji je u nedjelju održan referendum

U Makedoniji su jutros otvorena biračka mjesta za referendum. Na referendumu su se građani opredjeljivali “za” i “protiv” da ta bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Sjeverna Republika Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom i priključenju NATO i EU.

MUP / Makedonija: Na referendumu do sada četiri incidenta, privedeni izvršioci
Historijski izbor / Makedonci danas izlaze na referendum: Odlučuju o novom imenu države

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor o imenu Makedonije, ima 1.806.337 građana. Glasačka mjesta su zatvorena u 19 sati, piše CDM.

Na referendumu u Makedoniji o imenu države do 18.30 glasalo je 34,09 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija.

Na jednom biračkom mjestu u Skoplju uklonjen je potpredsjednik komisije za referendum o imenu Makedonije zato što je agitovao, potvrdila je Državna izborna komisija (DIK).

Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme. Referendum nadgleda rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih 493 iz inostranstva, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara. Glasanje obezbjeđuje više od 6.000 policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopćilo je da su zabilježena četiri incidenta od otvaranja glasačkih mjesta, i to u Gostivaru, Strugi, Skoplju i Štipu. Osumnjičeni su privedeni.

Od građana se očekuje da odgovore na pitanje “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke”.

Organizovanje referenduma uslijedilo je nakon što su grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli, kako su brojni analitičari ocijenili, istorijski dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da se nazove Sjeverna Makedonija, a prema postignutom sporazumu, zemlja zadržava identitet i jezik.

Osim pozitivnog ishoda referenduma, Zaev će morati da osigura dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava u makedonskom parlamentu.

Spor između Atine i Skoplja traje 27 godina, a posljednjih deset Makedonija je u “čekaonici” za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, te je postizanje dogovora ocijenjeno kao dobar primjer u regionu da se i za teška politička pitanja može postići kompromis.

Da bi referendum bio uspješan mora da izađe najmanje polovina upisanih birača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije