Zaraženi turisti šetali po Dubrovniku, išli su čak i u šoping

3
Radiosarajevo.ba
Zaraženi turisti šetali po Dubrovniku, išli su čak i u šoping
Foto: Pixabay.com / Dubrovnik/Ilustracija

Pet turista iz Španije osumnjičeno je da su Dubrovnikom šetali bez obzira na to što su znali da su pozitivni na COVID-19. Sud im je odbio odrediti istražni zatvor.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske se nije složilo s tom odlukom, piše Index.hr podsjećajući kako je saopćenje objavljeno na zvaničnim stranicama DORH-a.

U saopćenju iz Hrvatske se navodi: "Dežurnom Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, 31. jula 2021. uz kaznenu prijavu, privedeno pet državljana Kraljevine Španjolske (svi su rođeni 1996. godine) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili, svaki, po jedno kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona, a predmet je 6. augusta 2021. dostavljen na nadležno postupanje Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 22. jula 2021. oko 20.30 sati, u Dubrovniku, iako svjesni da su 19. jula 2021. u poliklinici u zračnoj luci testirani brzim antigenskim testom na virus SARS-CoV 2 i da su svi zaraženi navedenim virusom te da im je dijagnosticirana bolest Covid-19; zbog čega im je nadležni epidemiolog odredio mjeru izolacije i liječenja kod kuće na adresi boravišta u Dubrovniku u trajanju od 20. jula 2021. do 29. jula 2021.; postupili protivno odredbi čl. 7. i 21. st. 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Osnovano se sumnja da su, pristajući da bolešću zaraze druge osobe i unatoč izrečenim mjerama, napustili mjesto boravišta te su se kretali po gradu Dubrovniku i otišli u kupovinu, dovodeći time druge osobe u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti. Policijski službenici, koji su nadzirali izvršenje mjera, su ih zatekli prilikom povratka u objekt u kojem im je određen boravak tokom izolacije, piše Index.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 31. jula 2021. predložilo sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika na temelju čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku.

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku je svojim rješenjem od 31. jula 2021. odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičenicima, te je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću 1. augusta 2021. podnijelo žalbu na navedeno rješenje koja je odbijena 2. augusta 2021. rješenjem vijeća Županijskog suda u Dubrovniku.

"Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku smatra kako odluka suda nije u skladu s važećim odlukama nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja virusa SARS-CoV 2 te se niti ne slaže sa stavom suda iznesenim u rješenju o neodređivanju istražnog zatvora kako nema osnovane sumnje o počinjenju navedenih kaznenih djela", objavljeno je na stranicama DORH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije