COVID-19: Slovenija u narančastoj zoni, na jesen strožiji uslovi za nevakcinisane

4
Fena
COVID-19: Slovenija u narančastoj zoni, na jesen strožiji uslovi za nevakcinisane
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / COVID testiranje u Sloveniji

Nakon što je Slovenija u posljednja 24 sata otkrila preko dvije stotine novih slučajeva zaraze virusom COVID-19, ova zemlja je ušla u takozvanu narančastu fazu epidemije.

Istovremeno, vlasti najavljuju strože uslove na jesen za sve one koji nisu vakcinisani. Kako je navedeno, postrožit će se uslovi za rad, kretanje, školovanje ali i druge aktivnosti.

Tako će uslov PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) biti osnovno mjerilo za rad zdravstva, socijalnih ustanova, sporta i javnog života općenito, kazao je u četvrtak ujutro u razgovoru za Slovenski radio direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Ilustracija - undefined

Foto: Arhiv/EPA-EFE: Ilustracija

Budući da država od 23. augusta prestaje plaćati testiranja na koronavirus, to znači da će taj trošak testiranja u kompanijama pasti ili na poslodavce ili na zaposlene.

Ako nisu imunizirani, možda im prijeti i otkaz ako poslodavci neće preuzeti taj trošak, što zavisi o njima samima, objasnio je za slovenačke medije Krek, podsjetivši da je imunizacija u toj državi daleko od željene.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata obrađeno 1.828 testova, a potvrđeno je 248 novozaraženih, što je isti broj kao i dan ranije, ali je udio pozitivnih nalaza povećan sa 12,6 na 13,6 posto, objavio je u četvrtak NIJZ.



Četrnaestodnevna incidenca porasla je s 83 na 90, a novih smrtnih slučajevanije bilo. U bolnicama je povećan broj pacijenata s 36 na 40, od čega ih 6 treba intenzivno liječenje.

Slovenska vlada objavila je da je s novim podacima Slovenija ušla u tzv. narančastu fazu epidemije covida-19, na listi Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), te ponovo upozorila na potrebu što masovnijeg cijepljenja stanovništva, za što su osigurane i brojne mobilne ekipe.

Prema podacima ministarstva zdravstva, među novozaraženima u zadnje vrijeme najviše je mladih u starosnoj grupi od 15 do 24 godine, te da bi zbog zaraznije delta varijante imunizacija na jesen trebala biti daleko veća od sadašnjih 40 posto stanovništva, odnosno između 80 i 90 posto populacije Slovenije.

Plan za početak škole

Ministrica obrazovanja Simona Kustec potvrdila je da je u pripremi plan za početak slijedeće školske godine koji će propisati uvjete za pohađanje nastave. Već je donesena odluka da oni koji nisu vakcinisani, preboljeli COVID-19 ili nemaju negativan test neće moći biti prisutni na predavanjima, a isto će vrijediti i za srednjoškolce kad zemlja, kako se predviđa s obzirom na širenje epidemije, početkom septembra uđe u "crvenu" epidemijsku fazu, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije