Boević upozorava: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen prijeti katastrofa

3
Radiosarajevo.ba
Boević upozorava: Stariji bi se trebali hitno cijepiti, na jesen prijeti katastrofa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Slovenska infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka "katastrofa", ako se tokom augusta ne cijepe protiv COVID-19 stariji od 50 godina.

"U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u kolovozu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata", upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

"Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tok bolesti, a nisu zaštićeni", kazala je Beović, prenosi Hina.

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U sedmici od 18. do 25. jula u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak Vlada Slovenije, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza, Slovenija bi već krajem ove sedmice iz sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije, objavila je slovenačka televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

"Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju", rekao je Kacin.

"Čini se da ćemo ući u narančastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uvjerimo ljude kako se moraju cijepiti prije nego što širenje delta varijante poprimi takve razmjere da bismo opet morali početi zatvarati ekonomiju i druge aktivnosti", kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije sedam dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem iduće sedmice mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/svijet/stariji-bi-se-trebali-hitno-cijepiti-na-jesen-prijeti-epidemioloska-katastrofa-1512991 - www.vecernji.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije