Zabrinjavajući podaci u Hrvatskoj: Najmanje otpadne vode pročišćavaju u EU

1
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući podaci u Hrvatskoj: Najmanje otpadne vode pročišćavaju u EU
Foto: Pexels / Ilustracija

Trenutno stanje pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj je na niskom nivou u poređenju s većinom zemalja EU. Hrvatska ima najmanju priključenost, dok Rumunija ima samo jedan procenat bolju priključenost.

Rumunija je 2009. godine imala 43 posto priključenosti stanovništva na sistem javne odvodnje, da bi do 2020. godine taj procenat povećala na 56 posto.

Najveću priključenost stanovnika na sistem javne odvodnje u EU ima Danska s 92 posto, a slijede je Belgija, Finska i Švedska s između 80 i 90 posto priključenog stanovništva.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

U Hrvatskoj više od 5.300 naselja ima manje od 500 stanovnika i u njima zajedno živi blizu 800.000 stanovnika.

U tim naseljima je vrlo teško uspostaviti organizirano centralno pročišćavanje otpadnih voda, ističe se u časopisu Hrvatske vode.

Također, problem u Hrvatskoj je prilično stara kanalizacijska infrastruktura. U velikim gradovima, dijelovi kanalizacijske mreže stariji su od 50, pa čak i 70 godina.

Takva mreža zahtijeva velika ulaganja kako bi se osigurao odvod otpadnih voda do uređaja za pročišćavanje, kažu autori i napominju da je pročišćavanje otpadnih voda prije ispuštanja u okoliš neophodno radi zaštite okoliša, očuvanja kvaliteta vode i zaštite ljudskog zdravlja, piše TRT Balkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije