Zabrinjavajuća prognoza imunologa: Do proljeća bismo mogli imati soj otporan na cjepivo

10
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajuća prognoza imunologa: Do proljeća bismo mogli imati soj otporan na cjepivo
Pixabay / Ilustracija

Naučnici su zabrinuti da bismo do proljeća iduće godine mogli imati novu varijantu koronavirusa, otpornu na cjepivo.

“Što prije primimo booster dozu cjepiva, to će nam biti bolje stanje sljedećih nekoliko mjeseci. Nažalost, svako predviđanje koje sam do sada imao se ostvarilo. Nadam se da sam ovaj put griješim, ali mislim da ćemo do marta, aprila ili maja imati varijantu virusa koja je potpuno otporna na cjepivo. Jednostavno ne možemo imati tako nisku stopu cijepljenih u svijetu dok se virus širi poput ping-pong loptice među cijepljenima i necijepljenima. Ja sam imunolog. Vjerovatnost da ćemo uskoro imati virus otporan na cjepivo vrlo je visoka”, rekao je dr. Mark Dybul, profesor sa Univerziteta u Georgetownu i imunolog, prenosi Jutarnji list.

Ugledni imunolog smatra kako će doći do napretka u terapijama i cjepivima kako bi se zaustavilo masovno širenje te varijante virusa te kaže kako bi i sprejevi za nos mogli pomoći u njegovu zaustavljanju.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

“Mislim da ćemo takve proizvode imati u sljedećih godinu i pol dana. Dugoročno će se stanje dovesti u red, ali sljedećih godinu i pol bi nam moglo biti prilično teško”, dodao je.

I američki naučnik i imunolog Anthony Fauci je u septembru upozorio da bi mogla stići “monstruozna varijanta virusa” u poređenju s kojom bi delta soj izgledao slabašno.

“Uvijek postoji rizik da će, što više virus bude cirkulirao u društvu, doći do novih mutacija koje će biti bitno drugačije od sadašnje varijante virusa koja je prisutna”, rekao je tada Fauci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije