Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu

7
Radiosarajevo.ba
Xi Jinping stigao u Srbiju: Srdačno se pozdravio s Vučićem, dočekao ga folklor na aerodromu
Foto: X.com / Xi Jinping i Aleksandar Vučić

Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevnu posjetu Srbiji, drugu u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Xi Jinping doputovao je simbolično na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. godine bombardovana kineska ambasada u Beogradu u kojem su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je ranjeno.

Avion kineskog šefa države doletio je u pratnji MIG-ova Vojske Srbije, a na aerodromu dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.

Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Kina je u Srbiji angažovana u brojnim infrastrukturnim projektima - gradnji željeznice i autocesta, nacionalnog stadiona, rekonstrukciji termoelektrana. Kineske kompanije vlasnice su i važnih resursa - željezare u Smederevu, te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i širom Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom.

Srbija svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će će stupiti na snagu od julu ove godine.

Sporazum, potpisaan 17. oktobra u Pekingu, obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, što je u Beogradu ocijenjeno kao "događaj od historijskog značaja za Srbiju", i to "ne samo s aspekta ekonomije nego i vanjsko-političke pozicije".

Uoči posjete kineskog šefa države Vučić je istaknuo da se Srbija ponosi "čeličnim prijateljstvom s Kinom".

Kako je ranije najavljeno, Xija prati na turneji čak 400 političkih dužnosnika i zvaničnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije