Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

0
Radiosarajevo.ba
Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz
AA / Scholz i Macron

Njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u četvrtak navečer u Parizu na večeri kako bi razgovarali o politici Europske unije i Kine.

Tajni sastanak dva EU lidera, koji dolazi samo nekoliko dana prije posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Evropi, opisuje se kao polu-privatni događaj: Scholz i njegova supruga, Britta Ernst, su na kratkom odmoru u francuskoj prijestolnici, gdje će se sresti s Macronom i njegovom suprugom Brigitte u francuskom restoranu.

Nijedan savjetnik neće sudjelovati, prema tri upućene osobe, koji su dobili anonimnost jer im nije dozvoljeno javno govoriti.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Scholz i Macron su se više puta sukobljavali u posljednjih nekoliko godina, posljednji put u februaru kada je francuski predsjednik otvorio vrata mogućnosti slanja kopnenih trupa u Ukrajinu, što je kancelar snažno odbio.

Ključna tema razgovora će biti posjeta Xija, koji dolazi u Francusku u nedjelju na tri dana prije nego što krene u Srbiju i Mađarsku. Večera će biti prilika da Scholz upozna Macrona o svom sastanku s Xijem u Pekingu prošlog mjeseca. Scholz i Macron se također ne slažu oko potencijalnog uvođenja tarifa EU na subvencionirana kineska električna vozila.

Prema Noahu Barkinu iz Njemačkog maršalovog fonda, koji je prvi izvijestio o večeri, Macron će pokušati uvjeriti kancelara da se pridruži njegovom sastanku s Xijem sljedeće sedmice, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Još jedna vjerojatna tema večere bit će politika EU, posebno odbrana i njen finansiranje. Macron snažno podržava takozvane odbrambene obveznice, koje bi uključivale zajedničko evropsko izdavanje duga radi finansiranja vojnih investicija, prenosi Politico.

Scholz je do sada odbio tu ideju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije