Vulin: Bolna, ali neophodna odluka zbog pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku

Radiosarajevo.ba
Vulin: Bolna, ali neophodna odluka zbog pritisaka na Srbiju i Republiku Srpsku
Foto: MOS / Aleksandar Vulin

Vlada Republike Srbije na današnjoj sjednici donijela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poslije sjednice Vlade izjavio je da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

"Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cijenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Bjelorusijom", rekao je Vulin.

On je naglasio da je Odlukom Narodne skupštine, Republika Srbija vojno neutralna zemlja. Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbjegli ili bar umanjili posljedice "pojačanih napada" na zemlju, politiku i ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjoj sjednici donijela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je Vulin i dodao da "proces opremanja i jačanja vojske neće biti zaustavljen, te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti.

"Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu", naglasio je Vulin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije