Linta pozvao Beograd da reagira: "Sarajevo koristi migrante da protjera Srbe"

Srna
Linta pozvao Beograd da reagira: "Sarajevo koristi migrante da protjera Srbe"
/ Miodrag Linta (Foto: Media centar Beograd)

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da "bošnjačke vlasti" u Sarajevu i Bihaću koriste migrante kao sredstvo da se "protjeraju malobrojni Srbi u Federaciji BiH i otme njihova imovina", te poziva Srbiju da reaguje.

Linta naglašava da su malobrojni Srbi bezbjednosno ugroženi i u opštinama Sanski Most, Bosanska Krupa i Drvar, u FBiH, a da kod Srba povratnika vlada veliki strah i uznemirenost za vlastitu bezbjednost i bezbjednost svojih imanja.

"U srpskim povratničkim selima na području Bosanskog Petrovca i Grahova situacija je veoma teška jer migranti provaljuju u kuće i napadaju povratnike, a policija ne čini ništa da zaštiti Srbe i srpsku imovinu", naveo je Linta u saopštenju.

Situacija se, napominje Linta, dodatno pogoršala kada je vlast u Bihaću u aprilu napravila migrantski kamp u srpskom selu Lipa koje je udaljeno 30 kilometara od Bihaća i u kojem se nalazi više od 1.500 migranata koji su u stalnom pokretu.

Više hiljada migranta boravi izvan kampa i kreću se u grupama od 20 do 30 ljudi, navodi Linta i dodaje da policija Unsko-sanskog kantona šalje čak migrante u srpska sela, govoreći da srpska imanja nemaju vlasnike i da mogu da ih slobodno koriste.

Linta poziva Ministarstvo vanjskih poslova Srbije da traži od vlasti u Sarajevu da se "poštuju prava malobrojnih Srba u FBiH" koja su garantovana Ustavom i zakonima i međunarodnim konvencijama.

Smatra da Srbija treba da konkretnim mjerama i aktivnostima pomogne srpske povratnike u opštinama Bihać, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bosanka Krupa, Drvar, Sanski Most koji su ugroženi od migranta.

"Јedino pravo rješenje za srpske povratnike u navedenim opštinama jeste da se zatvori migrantski centar Lipa, da se obezbijedi kontrola kretanja migranata, da policija zaštiti Srbe i njihovu imovinu i da vlast u Sarajevu počne da radi na povratku migranata u zemlje porijekla", smatra Linta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije