Kraj ljubavi između Srbije i Moskve: Katanac na rusku bazu

Radiosarajevo.ba
Kraj ljubavi između Srbije i Moskve: Katanac na rusku bazu
Agencije / Vučić i Putin

Ponižavanje Srbije – ovako bi u najkraćem mogla da se protumači reakcija portparolke ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je vrlo direktno i slikovito Srbiji stavila do znanja šta Rusija misli o njenom dogovoru iz Bijele kuće, šta misli o njoj, i šta misli o toliko isticanom prijateljstvu i saradnji dvije zemlje.

Zaharova se naime na svom Facebook profilu kratko osvrnula na sastanak od prije tri dana u Bijeloj kući u Vašingtonu, gdje su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali sporazume u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa.

"Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sjedite kao na fotografiji broj 2. Ko god da ste. Vjerujte mi",  napisala je ona, piše Blic. 

A šta je na fotografijama? Na onoj prvoj, Vučić razgovara sa Donaldom Trumpom u Ovalnom kabinetu, a na drugoj je čuvena scena iz filma “Niske strasti” i Sharon Stone na ispitivanju.

Osim osuda, izazvala je Zaharova u medijima i na društvenim mrežama i brojne pokliče zadovoljstva. Ko su ti toliki prijatelji Rusije u Srbiji? 

Jasno je da je Rusija napravila niz veza, kontakta i uticaja u srpskoj sredini. Tako, godinama Moskva u Srbiji finansira brojne organizacije, pokrete i proruske i ruske medije. Na tom spisku je više od 100 najrazličitijih organizacija sa očitim i jedinstvenim ciljem – udaljiti Srbiju od Evropske unije i NATO-a. 

Ono što je u cijeloj priči najopasnije jeste to što noseći majicu sa likom Putina opasni momci ne rade ništa drugo do zagovaranja “ekstremnih stavova”, širenja rasnih i drugih oblika deskriminacije pod parolom da su oni koji ne misle kao oni “srbomrsci”. 

Najglasniji u tome je takozvani Srpski narodni pokret “Naši”, godinama prepoznatljiv upravo po huškačkom rječniku. Lider tog pokreta Ivan Ivanović svojevremeno je je na sajtu organizcije pobjavio spisak od “30 najvećih srbomrzaca i izdajnika” među kojima je bilo veliki broj javnih ličnosti, glumaca, reditelja, pisaca, političkih analitičara i novinara. 

Zašto ovu organizaciju baš sada pominjemo? Zato što su upravo oni stali u odbranu u najmanju ruku neprimjerenog poteza Marije Zaharove i time jasno stavili do znanja na koji način ruska politika upravlja ekstremističkim grupacijama u ovoj zemlji i šire svoj pogubni i nazadni uticaj. 

I zbog svega toga se sada i nameće pitanje kakva je zapravo ta “prijateljska Rusija? 

Bilo kako bilo, nakon opšteg haosa Zaharova se izvinila Vučiću uz iste fotografije navodeći da je “sve pogrešno protumačeno”, čak je i sam ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao Vučića kako bi se odnosi ispeglali. Ipak, nakon”prosutog mlijeka” ostao je, ipak, gorak ukus i zaključak o kojem se mnogo raspravljalo u prethodnom periodu – da Rusija gleda na Srbiju kao na rusku guberniju. Sjetimo se samo ispada prethodnog ruskog ambasadora i prozivke usred Srbije: “Ima li ovdje Srba?!” 

 Ako su odnosi Rusije i Srbije već toliko ogoljeni, da li je vrijeme da se, za početak, definitivno stavi katanac na rusku bazu u Nišu? 

Da Srbija mora da zna šta je njen strateški interes smatra i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji se takođe osvrnuo na diplomatski status Ruskog humanitarnog centra u Nišu. 

Kako kaže, Rusiju je nerviralo stalno insistiranje na tome, zbog čega je pritiskala Srbiju, dok je ona to izbjegavala.

"Sada je tako nešto još manje izvjesno, i pitanje je da li će u perspektivi on tamo i ostati. Takođe, pitanje je i da li će time, recimo, EU uslovljavati pomoć Srbiji. Zato mi moramo da znamo šta je naš strateški interes", priča Popov za Blic. 

Kako navodi, Vučič se sada suočava sa relanošću da ne može uspješno da sjedi na dvije stolice, i da mu jedna izmiče. Kaže i da je činjenica da je EU najveći partner Srbije, i da igranje dvostrukih igara nije moguće, kao i da EU ne gleda blagonaklono na odnose Srbije i Rusije, što nam je i poručeno kroz izvještaje o napretku. 

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije