Vučić u epizodi 'cijeli svijet protiv Srbije': "Kurti kriv za sve, nikad nećemo priznati Kosovo"

21
L. Memčić
Vučić u epizodi 'cijeli svijet protiv Srbije': "Kurti kriv za sve, nikad nećemo priznati Kosovo"
Foto: Printscreen / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u vanrednom obraćanju povodom ubistva policajca na Kosovu da je noćas oko 2 sata grupa Srba sa sjevera Kosova postavila barikade kod Banjske. Obraćanje u udarnom terminu je održao, kao i obično, s dramatičnim pauzama.

"Zatim dolazi kosovska policija da ukloni barikade, dolazi do sukoba u kojem je ubijen policajac", kazao je Vučić.

"Šta se ustvari dogodilo? Iako smo o tome govorili mnogo puta, iako sam upozoravao da do ovoga može doći, malo ko želi da čuje. Srbi s Kosova su se pobunili ne želeći da trpe Kurtijev teror. Ni na koji način ne želim da opravdavam ubistvo albanskog policajca. To nikom nije potrebno, ponajmanje srpskom narodu i to u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti organizator haosa na Kosovu", kazao je Vučić.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora David Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora David Camerona

Dodao je da su napadači bili u potpunom okruženju za 10 minuta, te da je na njih izveden 'brutalan napad' iako priča o napadačima koji su ubili kosovskog policajca i u manastiru zarobili vjernike iz Novog Sada.

"Tom brzinom opkolili su Srbe da bi dokazali da su Srbi jedini krivci, dežurni krivci", rekao je Vučić uz ciničan smijeh.

Dodao je da 'crkva i Srbija nemaju veze s napadom'.

Pratite uživo obraćanje Vučića: Kaže da su Srbi s Kosova ubili policajca

Pratite uživo obraćanje Vučića: Kaže da su Srbi s Kosova ubili policajca

"Jedini krivac je Albin Kurti. On želi sukob, drugu želju nema. Njemu je životna želja da nas uvuče u sukob s NATO-om. To mu je jedina želja", kazao je, dramatično, Vučić.

Osvrnuo se na optužbe da iza napada na policiju Kosova stoji Srbija.

"Mi smo cijeli dan imali zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i mi ćemo detaljno pripremiti odluke u danima koji su pred nama"; rekao je.

Hitan telefonski poziv nakon nemira na Kosovu: Borell razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Hitan telefonski poziv nakon nemira na Kosovu: Borell razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira 'zajednica srpskih opština' jer je to 'jedini način da ne bude više sukoba'.

"Naš narod pozivamo na mir i uzrdržanost. Naše je da učinimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića. Naše je da pokušamo sačuvati mir, ali ako neko misli da.... (dramatična pauza) nije važno, o tom po tom. Ako donesem neku odluku obavijestit ću vas", rekao je Vučić. 

Ponovo je pričao o tome kako su se svi urotili protiv Srbije te rekao da je međunarodnoj zajednici 'licemjerje srednje ime' te da ih tjeraju da priznaju Kosovo.

"Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete. Nikad nećemo priznati nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem, svim mogućim lažima. Razgovarat ćemo uvijek, a na priznanje Kosova zaboravite", kazao je Vučić.

Upitan o tome da li zna otkud oružje i uniforme napadačima za koje je Vučić rekao da su Srbi s Kosova. Prozvao je medije koji nisu pod kontrolom režima zbog ovakvog pitanja te rekao da to 'nisu uniforme Vojske Srbije' kao i da se protiv Srbije vodi 'hibridni rat'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije