Hitan telefonski poziv nakon nemira na Kosovu: Borell razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

0
Radiosarajevo.ba
Hitan telefonski poziv nakon nemira na Kosovu: Borell razgovarao sa Vučićem i Kurtijem
FOTO: AA / S jednog od ranijih sastanaka

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell razgovarao je u nedjelju telefonom s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, kao i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon današnjeg napada na pripadnike kosovske policije u kojem je poginuo jedan službenik, a troje je povrijeđeno.

"Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike kosovske policije, visoki predstavnik Josep Borrell razgovarao je sa premijerom Albinom Kurtijem. On je najoštrije osudio današnju agresiju. Visoki predstavnik Borrell izrazio je saučešće porodici, kolegama policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povrijeđenim policajcima poželio brz oporavak", navodi se u saopštenju Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Borrell je pozvao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dodaje se.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

On je ponovio poziv napadačima da se hitno predaju i oslobode vjernike u manastiru Banjska, kako bi bezbjedno otišli. Pozvao je na vraćanje mira i stabilnosti.

"EULEX prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbjednosti svih njenih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR-om. Specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu je u bliskom kontaktu sa vlastima", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije