Vučić: Teško ćemo promijeniti pokliče da su Srbi bili krivi za sve

Tanjug
Vučić: Teško ćemo promijeniti pokliče da su Srbi bili krivi za sve
Foto: Tanjug / Aleksandar Vučić u Sremskoj Rači

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na obilježavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji "Oluja", na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

On je na početku naglasio da Srbija i RS od 2014. godine zajednički obilježavaju srpska stradanja, na šta je, ističe, ponosan.

"Srećan sam i ponosan što vidim da je cijeli srpski narod razumio značaj te ideje, tog zajedničkog i gotovo jedinstvenog rada. On pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa i bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili 1995. godine", rekao je Vučić.

"Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig koji su joj stavili", poručio je Vučić.

Pomirenje da, poniženje nikada

On je rekao da pomirenje i mir žele, ali ne poniženje: "Pomirenje da, poniženje nikada."

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica "Oluje", a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog tjerala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

"Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema sprskim žtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime", kazao je Vučić i dodao:

"Da se kaže da je u Jasenovcu stradao cijeli narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime. Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne sakrivamo.

Nemojte da nas terate da slavimo ubijanje Srba i da govorimo da su to "veliki koraci napred, kako bismo bili dobri Evropi. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, srpske djece...Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje."

Hvala Dodiku

Također, rekao je, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumjeli da moraju da imamo poštovanje prema svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žtvama". Kazao je i da su Srbi zatirani "samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina poslije Drugog svjetskogh rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku".

"Bili su okrestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmijeniti", dodao je Vučić.

Kako je rekao, "samo je mala i unižena Srbija koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas": "Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo 'ne' lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije