Hamdija Abdić o "Oluji": Bihać je oslobodila Armija RBiH, ali i dio Hrvatske!

F. V.
Hamdija Abdić o "Oluji": Bihać je oslobodila Armija RBiH, ali i dio Hrvatske!
Foto: Arhiv / Dudaković i Tigar

Niko nas nije oslobodio osim vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba pukovnik Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant proslavljene 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa.

Abdić je to kazao povodom opetovanih tvrdnji iz Hrvatske o navodnom ključnom značaju redarstvene operacije "Oluja" za deblokadu, odnosno oslobađanje Bihaća, te da bi, u suprotnom, taj grad bio nova Srebrenica, kao i da je "Oluja" - a ne oslobodilačke operacije bosanske vojske - bila ključ za okončanje rata u našoj zemlji.

To su iste optužbe koje su se mogle čuti i prije 20-tak godina, kada je Hrvatska osporavala petom korpusu učešće u "Oluji"!?

Ovaj put navedeni stavovi se iznose nakon kritika predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog odlikovanja, naravno, ne oslobodilaca Hrvatske, već bjegunca od bh. pravosuđa i optuženika za ratne zločine Zlatana Mije Jelića. On će danas primiti odlikovanje u ime Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne.

"Naravno da su Hrvatska vojska i hrvatska vlast imali pravo da oslobađaju svoj teritorij i, naravno, da je Oluja bila pokrenuta da bi se oslobodio teritorij Republike Hrvatske. Koristeći situaciju u našem okruženju, Sjedinjene Američke Države su dale "zeleno svjetlo" za navedenu operaciju. Nesporno je i da je 'Oluja' nama olakšala situaciju, jer nakon pada SAO Krajine nismo imali napada iz RH, ali mi smo tri i pol godine držali sve te četnike na svojim leđima dok se Hrvatska spremala za oslobodilačke akcije i naoružavala svoju vojsku", podsjeća Abdić na historijske fakte.

Nije, veli, tačno da bi bez "Oluje" Bihać bio nova Srebrenica.

"Nikada! Peti korpus ne bi pao, bila Oluja ili ne bila. Da je rat trajao još pet godina Peti korpus ne bi pao! Jer, Peti korpus nije pao 1993. godine, poslije izdaje Fikreta Abdića, nije pao 1994. godine kada su bile najveće ofanzive na nama, pa ni 1995. godine kada se odigrala ofanziva, upravo iz pravca Hrvatske (snage SAO Krajine), i Fikretovih snaga iz pravca RS-a. Ta ofanziva odigrala se 18. na 19 jula. Krenuli su sa 30 tenkova na nas. Cijeli specijalni korpus iz SAO Krajine je bio na nama. Mi smo to zaustavili 23. i 24, jula uništivši 7-8 tenkova, nekoliko tenkova smo i zarobili, a neprijatelje vratili na prethodne položaje. Da je "Oluja" trebala nama da pomogne, krenula bi tih dana, a ne 4. augusta", kaže Abdić, danas zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na dan početka "Oluje" Armija RBiH je počela deblokadu Bihaća, ali, što je malo poznato, i oslobađanje dijelova Hrvatske.

"Uvečer 4. augusta, oko jedan sat iza ponoći, ja sam s brigadom bio 12 kilometara u teritoriji Hrvatske. Nanijeli smo gubitke četnicima. Već 5. augusta smo bili na Plitvicama, u Ličkom Petrovom Selu, u Rakovici, Korenici, te krenuli prema Slunju i Karlovcu. Zaustavili smo se potom i čekali Hrvatsku vojsku oko 24 sata, uključujući i Tuđmanovog sina (Miroslav Tuđman,op.a.) koji je bio šef bezbjednosti", navodi sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Historijski spoj jedinica Armije RBiH i Hrvatske vojske na Korani kod Tržačkih Raštela 6. augusta je, kako kaže Adić, dogovorena stvar.

"Ja sam već 6. augusta dobio nove zadatke, gdje sam s 1. gardijskom čistio pojas uz Koranu, nekih desetak kilometara. Dakle, zajedno smo učestvovali u toj operaciji. Potom sam dobio zadatak da budem na mostu (na Korani kod Tržačkih Raštela) gdje se desio historijski spoj. Dakle, mi smo se povukli na svoje granice, sa teritorija Republike Hrvatske, no činjenica je da smo oslobodili dio Hrvatske u dubini nekih 30 kilometara i širini 50 kilometara. Realno bi bilo da nas Hrvatska nagradi, a ne da ponašaju na ovaj način", kaže Abdić, te zaključuje:

"Ovo je historija, ovo su fakti, potkrijepljeni dokumentima i snimcima. Niko ne umanjuje ulogu HV-a. Kamo sreće da 1993. i 1994. nije bio sukoba u srednjoj Bosni i Hercegovini, tad smo mogli zajedno oslobodili i Hrvatsku i cijelu Bosnu i Hercegovinu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije