ARBiH / Godišnjica formiranja 5. Korpusa: Veliko hvala Sili nebeskoj na očuvanju domovine

21. 10. 2019. u 12:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 550

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH, a 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus.

U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima. U operaciji "Sana 95" 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most. Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira i 8705 vojnika.

Na današnji dan, 21. oktobra 1992. godine na slobodnoj teritoriji Sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske Krajine, formiran je 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedan od najčasnijih i po viteštvu, najpoznatiji dio vojske koja je branila agresijom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane bez obzira na vjeru i naciju", navodi se u čestitki koju je danas uputio Senad šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, te nastavio:

"Svaka bitka i svaki vaš podvig neka je zlatnim slovima upisan u historiju ove zemlje.  Poručujemo da nikada nećemo zaboraviti najvrijednije sinove iz sastava 5. Korpusa ARBiH koji su u herojskim borbama dali svoje živote za jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Porodicama šehida i poginulih boraca, pripadnicima 5. kopusa, starješinama i komandantima želimo da svaki naredni 21. oktobar bude obasjan svjetlom prosperiteta, njihovog što boljeg statusa u domovini kojoj su dokazali da je znaju sačuvati i odbraniti od nasrtaja svih agresora i neprijatelja naše zemlje."

KOMENTARI (3)