Oglasio se Srbin u Vladi Hrvatske koji ide na obilježavanje "Oluje" u Knin

Radiosarajevo.ba
Oglasio se Srbin u Vladi Hrvatske koji ide na obilježavanje "Oluje" u Knin
Foto: Facebook / Boriš Milošević

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava, ove će godine zajedno s ostalim članovima Vlade biti na proslavi 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu.

Njegov dolazak u Knin, kao i odlazak ministra branitelja Tome Medveda i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Grubore, selo gdje je ubijeno šest srpskih civila, izazvalo je lavinu komentara.

Boris Milošević je odlučio na svom Facebook profilu objasniti zašto je donio tu odluku te je otkrio kako je i sam u svojoj porodici prošao traumatično iskustvo.

U objavi pod naslovom Priča jednog Srbina iz Hrvatske objašnjava kako u Knin dolazi kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zadužen za ljudska prava. Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, navodi da je svjestan opterećenja ratnog naslijeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Hrvatske, te da stoga mora razmišljati racionalno i odgovorno i pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

"Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema", ističe te dodaje kako se ovih dana, dok je razmišljao šta učiniti, prisjetio vlastitog doživljaja Oluje.

"Samu Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani. Zahvaljivao sam tih dana Bogu što se otac vratio živ i zdrav i što su svi koje sam poznavao bili dobro. Nakon što je otac demobiliziran odlazili smo na selo Bribirske Mostine gdje sam svjedočio pljački napuštenih srpskih kuća. Obilazili smo babu, očevu majku koja je ostala nakon Oluje tamo živjeti. Nije htjela napuštati svoju kuću, nije htjela poći ni nama u Šibenik", napisao je Milošević.

Početkom septembra otišao je u Rijeku zbog fakultetskih obaveza. Jednog dana kasno popodne nazvala ga je sestra. Išla je s ocem obići baku.

"Našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da niko neće istraživati ubistvo četnikuše, kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje. S teretom ove porodične tragedije, pa i kroz bol mog pokojnog oca, odluku da idem na obilježavanje Oluje u Knin mi je bilo još teže donijeti. Meni, koji sam dobio Domovnicu tek nakon Oluje premda sam rođen i cijeli život živio u Šibeniku", ispričao je potpredsjednik Vlade. 

U Knin, uvjerava, ide otvorena srca, iskreno, s nadom da ova vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Ukazuje kako je nakon 25 godina potrebno prestati s mržnjom, prestati s ratom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije