Vučić se konačno oglasio: Ovo su stavovi Srbije o ratu u Ukrajini

7
Radiosarajevo.ba
Vučić se konačno oglasio: Ovo su stavovi Srbije o ratu u Ukrajini
Foto: Facebook / Aleksandar Vučić / Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, medijima se obratio predsjednik ove države Aleksandar Vučić.

On kaže da su na sjednici doneseni sljedeći zaključci:

"Republika Srbija žali zbog svega što se dešava u Ukrajini. Smatramo Ukrajinu i Rusiju bratskim narodom. Žao nam je zbog svakog gubitka života", rekao je Vučić.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

"Republika Srbija poštuje pravo na nepovredivost granica svih zemalja. Jedan od osnovnih principa Srbije jeste poštivanje teritorijalnog integriteta suverenih država, one se mogu mijenjati samo u skladu s međunarodnim pravom", dodao je Vučić čitajući današnje zaključke sa sjednice.

"Zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet, Srbija je krajem 20. stoljeća suočena s vojnom intervencijom.

U skladu sa dosadašnjom prakosnom Međunarodnog prava, pružamo punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Smatramo pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje države, uključujući i Ukrajinu.

Smatramo da je očuvanje mira i stabilnosti ključno za ekonomski napredak i svaki drugi. Očuvanje mira predstavlja vitalni interes Srbije i njenih građana.

Srbija će se u pogledu sankcija rukovoditi isključivo svojim vitalnim ekonomskim i ostalim interesima. Smatramo da nam u ovom trenutku nije vitalni interes uvesti sankcije bilo kojoj zemlji ili njenim zvaničnicima", dodao je Vučić.

"Srbija poštuje norme međunarodnog prava. Ipak, Srbija ima svoje vitalne nacionalne interese, ali Srbija poštuje i svoja prijateljstva.

Mislim da je ovo odgovaran način da reagujemo. Nismo žurili. Znali smo da se nikome neće potpuno dopasti ono što kažemo i da će uvijek biti onih koji će nas kritikovati", kazao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Najnovije