Uz Dodika i Vučića: Dragan Čović izbjegao da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu

17
Radiosarajevo.ba
Uz Dodika i Vučića: Dragan Čović izbjegao da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu
FOTO: Društvene mreže / Dragan Čović izbjegao da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu

Predsjedavajući Doma naroda BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović, za razliku od Europske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i G7, ali i premijera i predsjednika Hrvatske Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, večeras nije osudio invaziju Rusije na Ukrajinu.

„Kao dio ujedinjene evropske porodice, mir je kolektivno i trajno opredjeljenje naše zemlje. Uz razarajući razvoj događaja, invaziju i rat u Ukrajini, ponovo pozivamo na hitan prekid vatre, solidarnost i dijalog“, napisao Čović na Twitteru.

Izbjegavajući da osudi Putinovu invaziju Čović se svrstao uz Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji među rijetkima u demokratskoj Evropi i svijetu nisu nedvosmisleno osudili Putinovu agresiju.

Nova policijska akcija u Bosni i Hercegovini: Ima uhapšenih

Nova policijska akcija u Bosni i Hercegovini: Ima uhapšenih

Posjetimo, Evropska unija (EU) u četvrtak je osudila ruski vojni napad na Ukrajinu.

Snažno osuđujemo neopravdani napad Rusije na Ukrajinu“, navedeno je u zajedničkom saopćenju predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole i visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a Josepa Borrella.

Američki predsjednik Joe Biden večeras je naveo da je “Putin je agresor“.

„On je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posljedice“, rekao je Biden, uz ostalo, zaprijetivši svima koji su se svrstali uz Putina.
Vođe zemalja grupe G7 održale su, također, hitan virtualni sastanak nakon kojeg su osudili rusku invaziju Ukrajine i Vladimira Putina.

Stavio se na krivu stranu povijesti”, napisali su vođe zemalja G7 u osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Osuđujemo predsjednika Putina i njegovo uporno odbijanje demokratskih procesa po pitanju europske sigurnosti. Stoji zajedno s našim partnerima, uključujući NATO i EU i ostajemo uporni da učinimo sve što je potrebno da se očuva integriter i međunarodna vladavina prava”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije