Srbija / Pokrenuta incijativa da se "Vojvođanin" klasifikuje kao nacionalna pripadnost

06. 09. 2021. u 11:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Grupa stranaka nedavno je pokrenula inicijativu da se odrednica "Vojvođanin i Vojvođanka" na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost.

U Novom Sadu i još nekim vojvođanskim gradovima neposredno prije početka popisa postavljeni su plakati kojima se građani pozivaju da se izjasne kao Vojvođani, piše DW.

Kao autor plakata potpisana je grupa na društvenoj mreži Facebooku koja nosi naziv "Ja sam Vojvođanin/ka".

"Imaš pravo biti to što jesi! Na predstojećem popisu stanovništva građani i građanke odgovarat će i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredijeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo izjasniti se kao Vojvođani. Važno je da znaš: nacionalna pripadnost je stvar tvog osjećanja!", piše na jednom plakatu.

"Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Europu!", piše na drugom plakatu.

Na trećem se navodi: "Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!"

Kulturni rasizam?

No, politički analitičar iz Zrenjanina Miroslav Samardžić vidio je i još jedan plakat koji ga je zabrinuo.

"Ovdje nije problem u tome što se s plakata građani pozivaju da se izjasne kao Vojvođani, već je problem u argumentaciji. Na plakatu koji sam ja vidio piše: 'Ja sam Vojvođanin, znam i ćirilicu, i to sva slova'. To implicira da onaj koji se ne izjašnjava kao Vojvođanin ne zna sva slova, nekulturan je, nepismen… Moje mišljenje je da je ova poruka klasičan primjer autonomaškog kulturnog rasizma", navodi Samardžić.

Ili antinacionalizam?

Najprepoznatljiviji vojvođanski autonomaški lider Nenad Čanak ne vidi nikakav problem u ovim plakatima, već smatra da oni smetaju samo nacionalistima.

"Njima najviše i smeta sve ono što izlazi iz satjerivanja u etničko-klerikalne getoe i upravo ovakve akcije izazivaju najviše ogorčenja kod njih. A oni koji se ne žele izjasniti po nacionalnoj osnovi, nego to hoće učiniti po regionalnom principu, nisu konfliktna strana ovoga društva i ja ne vidim šta je tu problem", kaže Čanak za DW.

Vojvođani i Jugosloveni kao "ostali"?

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je elementarno pravo svakoga da izrazi svoj identitet, bilo nacionalni, regionalni ili neki drugi.

"Tako da ja ne vidim ništa sporno u tome što se sugerira i neki regionalni identitet. S tim što ne treba nikome nametati identitet, jer bi svatko trebao biti dovoljno svjestan vlastitog identiteta", navodi on.

Popov, međutim, upozorava kako je moguće da će svi oni oni koji se ne izjasne kao pripadnici neke od takozvanih tradicionalnih nacija biti svrstani pod "ostale", pa tako i Jugosloveni, Vojvođani itd.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)