Vllasi: Beograd ostao na pozicijama sa kojih su 1992. krenuli u vršenje genocida i strašnih zločina

0
Radiosarajevo.ba
Vllasi: Beograd ostao na pozicijama sa kojih su 1992. krenuli u vršenje genocida i strašnih zločina
Foto: Arhiv / Azem Vllasi

Ako sve u Srbiji odjekuje od ponosa što je on agitovao protiv osude genocida u Srebrenici, to znači da se Vučić i Srbija ponose zbog tog genocida. I zadržava pravo da to u nekom budućem vremenu i okolnostima - i ponovi. Jer, ono što je „ponos“, nosi sobom i želju da se ponovi, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba uglendi kosovski advokat, analitičar, bivši savjetnik vrha kosovske vlasti i političar, Azem Vllasi.

Vučić za domaću upotrebu

Tako Vllasi komentira poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji kaže da “U Srbiji, poslije glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, odjekuje sve od ponosa i dostojanstva, dok je kod onih koji su je spremali - muk”.

Azem Vllasi, čovjek koji je bio jedna od prvih žrtava režima Slobodana Miloševića „u njegovim „bitkama i pred bitkama“ (važno je podsjetiti da je Vučić bio Miloševićev ministar propagande) ima mnogo iskustva s beogradskim mrežimama. Zato itekako može razumjeti histeriju koja ovih dana traje u Beogradu nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici 23. maja 2024. godine pred Generalnom skupštinom (UN).

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

„Sve to Vučić radi za domaću upotrebu. Svuda su po Srbiji osvanuli bilbordi "Mi nismo genocidan narod". Pa, ako im je lakše  - neka kažu: 'Mi smo strašno zločinački narod', pošto je Skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju u kojoj se kaže da je 'u Srebrenici počinjen strašan zločin na način kako je Sud za ratne zločine u Hagu utvrdio...'“, komentira Vllasi.

Hajka i samohvalisanje

Osvrnuo se i na medijsko slavljenje navodne pobjede u New Yorku, manipulacije i i prebrojavanje glasova poslije jedne usvojene Rezolucije, iz čega treba da valjda usrskne „nebeska Srbija“. Sramno je da ovaj narativ nasijedaju i neki u Sarajevu.

„Sva ova hajka i samohvalisanje među srpskim čelnicima, iako je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju, pokazuje da su oni ostali na pozicijama sa kojih su 1992. odakle su krenuli i počinili genocid i strašne zločine. Hvala Bogu što više nemaju snagu i uz sebe silu i arsenal naoružanja JNA kada su te zločine počinili“, zaključio je Vllasi u Razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Srbijanski mediji: "Vučić odbrusio obezbjeđenju zbog zastave". UN: To se nije desilo

Srbijanski mediji: "Vučić odbrusio obezbjeđenju zbog zastave". UN: To se nije desilo

Podsjetimo, u nastupima koji su na granici iracionalnosti, Vučić je 26. maja izjavio da se “svaki Srbin i građanin Srbije osjeća dostojanstveno, te da je ponosan na to što nisu uspjeli da je sruše, iako su pokušali.” On je rekao da se to vidi po napadima iz regiona, a zbog njegove, uvodne, borbe protiv ove Rezolucije. Vučić je naveo da su Srbi “pokazali da su, kada je teško, u stanju da ujedine svoju naciju i narod, da pokažu da kada su jedinstveni da im ne mogu ništa”.

“Glasali su protiv nas zbog specifičnosti teme i Indonezija i Malezija, Katar Irak, Turska, ali i opet je mala Srbija izašla sa 25 glasova više, nego svi oni zajedno. I to vam pokazuje da kada smo zajedno ujedinjeni, možemo sve”,  rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije