Azem Vllasi: Tužan sam zbog BiH, zašto je Konaković dozvolio da BiH glasa protiv Kosova?!

24
Radiosarajevo.ba
Azem Vllasi: Tužan sam zbog BiH, zašto je Konaković dozvolio da BiH glasa protiv Kosova?!
gazetascanner.com / Azem Vllasi

Na Komisiji za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE), prihvaćen je 27. marta 2024. izvještaj specijalne izvjestiteljice za Kosovo Dore Bakojani u kojem je ocjenjeno da Kosovo ispunjava uvjete za članstvo u ovoj organizaciji.

Izvještaj je prihvaćen sa 31 glasa „Za“, četiri su bila „protiv“, a jedan suzdržan. Četiri glasa "protiv" su bili srpski glasovi iz Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i Crne Gore. 

Piše: Azem Vllasi, za Radiosarajevo.ba

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Bilo mi je čudno što je BiH glasala protiv, jer sam mislio da vanjsku politiku BiH vodi Elmedin Dino Konaković, ministar vanjskih poslova. No, ispade da je to Snježana Novaković-Bursać, inače Dodikov kadar, a da Dinu niko ništa ne pita. Ili pita, pa se i on složio da glas BiH protiv Kosova?! I to, uz glasove iz Srbije. 

Nije nas to mnogo zabrinulo, jer za Kosovo to ništa ne znači. Ono ide definitivno ka Vijeću Evrope, što je kao predsoblje za članstvo u NATO-u i EU. Ali, žao mi BiH koja se, evo, i pred Evropom ponižava. 

Sramno i tužno glasanje

Moram reći da je mene kao prijatelja Bosne i njenih građana, onih kojima je to jedina domovina - ražalostilo. Mi Albanci tradicionalno gajimo prijateljska osjećanja prema BiH i njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Prve reakcije: U Vijeću Europe podržali Kosovo, u Beogradu ne mogu da sebi dođu

Prve reakcije: U Vijeću Europe podržali Kosovo, u Beogradu ne mogu da sebi dođu

I tako, ovo sramno i tužno glasanje protiv nas, vratilo mi sjećanje na 1989-u, na vrijeme kada su se neki predstavnici Bošnjaka ponizno priklanjali politici srpskih vlasti, ne bi li ih udobrovoljili. Zauzvrat su dobili agresiju, zločine, logore, velika stradanja, sve do genocida. Upravo februara i marta 1989.godine fašistoidni režim Slobodana Miloševića je ušao u završnu fazu gaženja legalne ustavne autonomije Kosova kao federalne jedinice ondašnje SFRJ.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Albanci su bili svjesni da to znači oduzimanje silom svih stečenih prava koja su imali, pa su pokušali masovnim protestima da ih odbrane, istovremeno masovno braneći i legalni Ustav SFRJ. Nisu imali nikakvih vanustavnih zahtjeva.

Onda je Milošević organizirao veliki miting u Beogradu da traži podršku za obračun sa nepokornim Albancima. Predsjedavajući Predsjedništva SFRJ po redoslijedu bio je Raif Dizdarević iz BiH. Dovukli su ga na taj miting i ismijavali ga. Na mitingu se tražilo moje hapšenje pošto sam označen kao centralna figura kosovskog otpora. Milošević im je to obećao!

Zatim je Milošević otišao u Predsjedništvo SFRJ i od predsjedavajućeg Dizdarevića zatražio da hitno sazove Predsjedništvo i da zavedu vanredno stanje na Kosovu, jer je ono jedino imalo ustavne ovlasti za to.

Raifov glas je presudio

Naravno, to nije bilo potrebno zbog mirnih protesta i štrajka, niti je Raif Dizdarević morao izložiti Predsjedništvo takvoj sramoti. Ali, gle čuda! Zastrašen, udovoljio je jednom političkom siledžiji koji je već svojim kosovopoljskim divljanjem pokazivao ambicije da “zajaše” Jugoslaviju. I tako je Predsjedništvo, većinom glasova - među kojima je bio presudan Raifov - zavelo vanredno stanje na Kosovu!

Azem Vllasi odgovorio Zoranu Milanoviću: Kosovo nije oteto, već  - oslobođeno!

Azem Vllasi odgovorio Zoranu Milanoviću: Kosovo nije oteto, već - oslobođeno!

Ta odluka, s njegovim potpisom, poslužila je suludom Miloševiću da pokrene široku represiju protiv Kosova, koja će potrajati sve do juna 1999. Tek tada je intervencijom NATO-a zaustavljen pogrom i genocid protiv Albanaca.

Ohrabren pohodom protiv Kosova, tačno dvije godine kasnije, u martu 1991., vojni vrh koji se već sasvim priklonio Miloševiću, od Predsjedništva SFRJ tražio je zavođenje vanrednog stanja u cijeloj zemlji što je značilo cijelu zemlju pod srpskom vlašću i okupacijom.

Časni Bogić Bogićević

Srećom, bio je to drugi sastav Predsjedništva SFRJ, izabran u maju 1989.godine. Iz BiH je umjesto Raifa Dizdarevića bio časni, hrabri, Bogić Bogicević. Njegov je glas bio odlučujući i takav suludi prijedlog bio je odbačen pa sudbina Kosova nije zadesila cijelu zemlju. Istina, Bosna je i dalje bila u planovima stvaranja „velike Srbije“, pa je, kao i Kosovo, mnogo stradala.

Bošnjaci najviše, kao i Albanci na Kosovu. 

Ali, da je Raif Dizdarević bio u Predsjedništvu namjesto Bogića Bogićevića on bi prijedlog vojnog vrha -uvjeren sam - podržao!

Bosna bi svakako stradala jer njen slobodarski narod ne bi podnosio nacional-socijalistički velikosrpski režim. Međutim, opstanak BiH kao države svakako bi bio upitan. Stradali su Bošnjaci, ali dobili su svoju državu. Bez te borbe bili bi pobijeni, prognani, nestali…Bez svoje države, završili bi rasuti po svijetu, kao što bi to bili i Albanci - da nije bilo NATO intervencije.

Vllasi: Oružje terorističke grupe nije iz Tuzle, već iz vojnog arsenala; sve je pripremao štab

Vllasi: Oružje terorističke grupe nije iz Tuzle, već iz vojnog arsenala; sve je pripremao štab

Četiri države nastale od bivše Jugoslavije priznale su nezavisnost Kosova. Samo Srbija i „njena drugarica BiH“ - nisu. Niko od predstavnika Bošnjaka nije smio ni postaviti pitanje glasanja u Vijeću Evrope. Baš kao nekad Raif Dizdarević. Da ne ljute Dodika! Ali, džaba se umiljavaju, jer on, svejedno, otvoreno radi na demontiranju BiH kao države. 

Jedino između BiH i Kosova nema slobodnog kretanja ljudi bez viza. Čak između Kosova i Srbije nema viznog režima. Ali, predstavnici Bošnjaka ništa ne smiju od Dodika. Čak ni da se uzdrže od glasanja.

Ponadao sam se da će biti neke reakcije iz službenog Sarajeva u vezi tog Dodikovog pridruženog glasa Srbiji. U Crnoj Gori je opozicija, ipak, reagirala. Mogao je glas u ime BiH biti makar uzdržan, kao onaj jedan, grčki. Ali ne, ne mogu ni toliko…                      

Pošto je Aleksandar Vučić najavio mogućnost da Srbija izađe iz Vijeća Evrope kada Kosovo bude primljeno - a bit će - možda će i BiH krenuti za njom!? Dino Konaković neće kvariti ćeif Dodiku. Da se zna ko je gazda! 

Azem Vllasi: Briselski Deda Mraz i nevaljala balkanska djeca

Azem Vllasi: Briselski Deda Mraz i nevaljala balkanska djeca

Onda bi se Bosna našla u finom društvu, zajedno sa Rusijom, Bjelorusijom i Srbijom.  

Nama na Kosovu ništa glas BiH ne znači, izuzev što ne možemo više vjerovati u toliku bespomoćnost u koju su se naši prijatelji doveli.

I žalimo što Bošnjaci nikako da shvate da „janjeći kompleks“ ne smanjuje apetit vuku.

Svejedno, ja ću uvijek biti prijatelj i podrška Bosni, Bošnjacima, svim Bosancima koji Bosnu vole i čija je ona domovina. Oni su kroz historiju preživjeli unatoč apetitima susjeda, pa će jednom valjda dobiti rukovodstvo kakvo zaslužuju. Bez krađe glasova.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Napomena o autorskim pravima:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije