Smajić: U ime koga je glasala Snježana Novaković Bursać?

4
Radiosarajevo.ba
Smajić: U ime koga je glasala Snježana Novaković Bursać?
Foto: Facebook / Džemal Smajić

Članica Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Snježana Novaković Bursać bila je među rijetkima koji su glasali protiv usvajanja izveštaja o Kosovu na sastanku Političkog komiteta PSSE. Povodom toga oglasio se delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

Kao argument je navela da je glasala protiv jer BiH nije priznala Kosovo. Također je navela da nije imala instrukcije za takvo glasanje.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) navodi kako je pogubno što još niko nije reagovao iz BiH po ovom pitanju.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Postavlja se pitanje u ime koga je glasala Snježana Novaković Bursać, jer je predstavljala Bosnu i Hercegovinu? Pošto se za nešto glasalo van granica BiH u ime BiH, onda je najpogubnije što se pokazalo da Srbija vodi vanjsku politiku i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer je to stav Srbije, a ne BiH. Čudi što se još niko nije oglasio po ovom pitanju iz BiH ko je zadužen po ustavu za vođenje vanjske politike", kazao je Smajić.

Podsjetimo, Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) u srijedu, 27. marta, većinom glasova, dao je pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.

Prve reakcije: U Vijeću Europe podržali Kosovo, u Beogradu ne mogu da sebi dođu

Prve reakcije: U Vijeću Europe podržali Kosovo, u Beogradu ne mogu da sebi dođu

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvještaju grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradsdki mediji.

Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije