Vjosa Osmani pred historijski dan za Kosovo: 'Zajednica općina sa srpskom većinom nije uvjet'

1
Anadolija
Vjosa Osmani pred historijski dan za Kosovo: 'Zajednica općina sa srpskom većinom nije uvjet'
Foto: Facebook / Vjosa Osmani / Vjosa Osmani

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nije uslov za članstvo Kosova u Vijeću Europe, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani uoči današnjeg sastanka Komiteta za politička pitanja i demokratiju Vijeća Europe na kome se razmatra izvještaj o Kosovu.

Osmani je navela da je izvještaj izvestiteljke SE za Kosovo Dore Bakojanis, pozitivan.

"Sadržaj izvještaja preporučuje da Kosovo postane punopravni član Vijeća Europe sa jednakim pravima, kao i sve druge članice Vijeća Europe. Ono što će se danas desiti je procedura, ovo je vanredna sjednica Komiteta koja je sazvana da bi se ovaj izvještaj odobrio i potom uputio u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe”, izjavila je Osmani.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Osmani je rekla da ne može da prejudiciraju ishod glasanja, ali je istakla da je Kosovo preduzelo sve neophodne korake kako bi njegovo članstvo bilo podržano. Pojasnila je da će ako danas sve prođe uspešno, sredinom aprila biti sastanak Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Navela je da će, ukoliko na PS SE bude dovoljono glasova, preporuka za članstvo biti proslijeđena Komitetu ministara koji će u maju dati konačnu riječ o članstvu Kosova u Vijeću Europe.

Kosovska predsjednica je rekla da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu nije uslov za članstvo, te da se u izvještaju izvestiteljke Bakojanis o Zajednici govori, kao o jednoj od obaveza nakon članstva.

“Ne zaboravimo da je za osnivanje Zajednice puna posvećenost data 2013. godine kroz ratifikaciju, ali je to ponovljeno i u posljednjem sporazumu, Osnovnom sporazumu od 27. februara 2023. godine. Dakle, ovo nije posvećenost iz marta 2024. godine, već je posvećenost iz Osnovnog sporazuma 2023. godine”, kazala je ona.

Takođe je istakla da se u pismu koje su kosovski čelnici poslali prošle nedelje izvestiteljki Bakojanis, traži da se svaka obaveza Kosova sprovede u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, te presudama Ustavnog suda Kosova.

Uslova za prijem Kosova u Vijeć Europe Vlada Kosova je ispunila kada je 13. marta naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemlje pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

Kosovo je maja 2022. predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeću Europe, dok je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Europe odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Za prijem u članstvo Vijeća Europe potrebna je dvotrećinska većina glasova od 46 zemalja članica. Obzirom da se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da aplicira za članstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije