Srbijanski mediji: "Vučić odbrusio obezbjeđenju zbog zastave". UN: To se nije desilo

10
Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: "Vučić odbrusio obezbjeđenju zbog zastave". UN: To se nije desilo
Foto: Printscreen / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gdje se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, u srbijanskim tabloidima predstavljen kao superheroj koji ide na "izazovan i težak" put.

On je ovu medijsku inicijativu otjelotvorio tako što se ogrnuo srpskom trobojkom, nakon što je Rezolucija usvojena. Mnogi tabloidi su izvijestili o ovom činu, dodajući da je predsjednik Srbije to uradio uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN i obezbjeđenja, kojem je navodno odbrusio kada su zahtijevali da skine sa sebe zastavu i htjeli su da mu je oduzmu.

Iz UN su za Raskrikavanje potvrdili da se to nije desilo, navodeći da je sjednica protekla mirno, bez incidenata.

Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet

Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovom rezolucijom se također osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

No, sjednicu je prema tabloidima obilježilo i to što je nakon izglasavanja Rezolucije, Vučić ogrnuo zastavu Srbije.

"Vučić se ogrnuo trobojkom, obezbeđenje zahtevalo da je skine, on im odbrusio!” pišu novine Alo, "OBEZBEĐENJE TRAŽILO VUČIĆU DA SKINE ZASTAVU! Predsednik uputio moćne reči: Niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu!", naslov je portala Srbija danas, dok portal Una svoj tekst naslovljava sa "„Niko mi neće oduzeti moju zastavu”: Slika koja je obišla svet - Vučić ogrnut trobojkom u GS UN".

Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sljedeći slijed događaja: U znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN. Obezbjeđenje je zatim zatražilo da predsjednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: "Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu".

Ogrtanje zastavom može se videti u prijenosu uživo Generalne skupštine UN, ali se ni u jednom trenutku ne može čuti niti videti negodovanje predsjednika Generalne skupštine UN. Takođe, u prenosu se nije moglo vidjeti ni čuti da je obezbjeđenje prišlo Vučiću ili mu reklo bilo šta u vezi sa zastavom.

Medijski tim Ujedinjenih nacija navodi da nije bilo negodovanja zbog Vučićevog ogrtanja zastavom. "Ništa od toga nije bilo. Nije bilo problema tokom sesije", potvrdio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stéphane Dujarric za Raskrikavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije