Vllasi o zahtjevu Moskve za osudu bombardiranja SR Jugoslavije: Rusija ismijava Ujedinjene nacije!

3
Radiosarajevo.ba
Vllasi o zahtjevu Moskve za osudu bombardiranja SR Jugoslavije: Rusija ismijava Ujedinjene nacije!
Foto: AA / Azem Vllasi

Ruska Državna duma usvojila je jučer na plenarnoj sjednici nacrt teksta dokumenta kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama (UN) povodom 25-godišnjice humanitarne operacije NATO snaga protiv Vojske SR Jugoslavije.

U tekstu se navodi da se oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država s pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja historijske istine o tragičnim događajima 1999. godine, kako se ističe, „u interesu kolektivnog Zapada“, te da poduzmu mjere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodnopravnu odgovornost za agresiju na SRJ, prenijela je danas beogradska politika.

"Da je Rusija zatražila tu sjednicu SB UN za 1. april, znalo bi se da je to prvo prvoaprilska šala. Ovako jasno se vidi da Rusija ismijava ovaj najviši organ svjetske zajednice“, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kosvski analitičar, advokat i bivši poznati jugoslavenski političar, Azem Vllasi.

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Vllasi je ovaj potez Rusije ironično nazvao "čudom neviđenim".

"Pretstavnik Rusije u SB UN-a zatražio je posebnu sjednicu ove organizacije kako bi se na 25-godišnjicu početka vazdušnih napada NATO na Srbiju, a kako bi zaustavio progon i ubijanje Albanaca sa Kosova koje je zaprijetilo razmjerima genocida!  Akcija NATO-a postigla je svoj cilj - progon i ubijanje Albanaca je zaustavljeno, a Kosovo oslobođeno od Srbije. Tokom akcije NATO-a 1999. u Srbiji su gađani ciljevi i resursi koji su korišteni protiv Albanaca i Kosova“, kaže Vllasi.

Podsjeća da je tada stradalo oko 270 građana Srbije, a da su srpske snage za to vrijeme pobile više od 13.000 Albanaca, do je 800 hiljada ljudi bilo protjerano.

"Rusija, evo treću godina vrši agresiju na Ukrajinu, još uvek je temeljito razara. Pobila je sigurno  nekoliko desetina hiljada Ukrajinaca, što civila, što branilaca. Protjerali su sa njihovih ognjišta oko 10 miliona Ukrajinaca, mnogima je domove uništila. Četiri ukrajinske oblasti velikih poput osam Kosova anektirala je. I još ne odustaje. Nastavlja razaranja i ubijanja u Ukrajini. Ni sam Putin ne zna kad će stati ako ne bude zaustavljen! E, ta ista Rusija bi da oplakuje Srbiju na SB UN što je pre 25 godina zaustavljena da čini na Kosovu protiv Albanaca, što sama čini protiv Ukrajine i njenih žitelja“, zaključuje Vllasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije