Upozorenje za one koji idu na more u Hrvatsku: Prevaranti haraju Dalmacijom, evo kako se zaštititi

1
Radiosarajevo.ba
Upozorenje za one koji idu na more u Hrvatsku: Prevaranti haraju Dalmacijom, evo kako se zaštititi
Foto: Joško Jaković / Ilustracija

Na crnim listama turističkih iznajmljivača s područja Makarske rivijere našla su se lažna imena "vlasnika" apartmana koji goste namame da im uplate akontaciju za boravak koji ili ne postoji ili postoji, ali vlasnik nema veze s takvim rezervacijama.

Naime, gost posredstvom interneta pronađe smještaj za svoju porodicu i za sedam do 10 dana uplati avans s tim da mu lažni iznajmljivač pošalje slike apartmana za koji se kasnije ustanovi da uopšte ne postoji. Poneki smještajni objekti i prostori zbilja i postoje, ali je prevarant ukrao fotografije tuđih apartmana pa gost koji satima vozi iz inozemstva do Makarske na kraju shvati da je prevaren jer stvarni vlasnik uopće nije zaprimio njegovu rezervaciju.

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Facebooku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sjedišta uglavnom u inostranstvu i koji na poruke zainteresovanih gostiju, odgovaraju na vrlo lošem hrvatskom jeziku pa osoba ima osjećaj kao da komunicirate s robotom.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Stoga je gostima prije bilo kakve uplate boravka bitno napomenuti da se najprije obrate lokalnoj turističkoj zajednici kako bi provjerili je li njihov domaćin zaista postoji. Kako su kazali iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, tokom ove godine Policijska stanica Makarska je evidentirala pet takvih kaznenih djela - prevara na štetu stranih državljana, piše slobodnadalmacija.

O evidentiranim događajima upoznato je Državno tužilaštvo, te se provodi kriminalističko istraživanje.

Ogorčena bh. turistkinja na ljetovanju u Hrvatskoj: "Da smo umirali od bolova ne bi nam pomogli"

Ogorčena bh. turistkinja na ljetovanju u Hrvatskoj: "Da smo umirali od bolova ne bi nam pomogli"

"Građanima se preporuča da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj te da provjere ima li za određeni smještaj recenzija korisnika. Također je potrebno pripaziti je li osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna.

Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi lični podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava. Ako su u mogućnosti, građani bi trebali da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina zaista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena.

Sklapanje poslova putem Interneta kao što su, primjera radi, unajmljivanje stana ili apartmana, kupovina vozila i slično, donosi veći rizik od onog kada se to radi u ličnom kontaktu s ponuđačem. Naime, ono što možemo savjetovati je da osobe koje imaju namjeru platiti određenu uslugu, obave potrebne provjere, pronađu osobu koja za njih može obaviti provjeru je li tačna informacija da se iznajmljuje, odnosno da obavljanje ovih poslova prepuste agencijama i ovlaštenim osobama koje će za njih obaviti potrebne provjere", kazali su iz policije, uz napomenu kako je razvidno da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija, ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije pa svaki korisnik interneta može biti njihova meta.

Da su prevare na štetu gostiju koji rezervišu smještaj za koji se kasnije utvrdi da je lažan, učestale u svim mjestima Makarske rivijere, potvrdili su nam direktori turističkih zajednica. Kako kaže Ante Jurišić, direktor Turističke zajednice (TZ) Baška Voda, ovakve vrste prijevara nisu ništa novo.

"Znam za taj problem o kojem sam čuo od par mještana. Prije desetak dana su nam gosti tražili provjeru iznajmljivača prema broju ulice u kojoj su svi brojevi neparni, a njima je rečeno da se smještajni objekt nalazi na parnom broju.

Turistkinja prevarena u Hrvatskoj: Za apartman uplatila preko 3000 maraka pa 'ostala na ulici'

Turistkinja prevarena u Hrvatskoj: Za apartman uplatila preko 3000 maraka pa 'ostala na ulici'

Na kraju se uspostavilo da u toj ulici ustvari ne postoji iznajmljivač kojeg su tražili, ali nismo sigurni je li riječ o prevari ili osobi koja apartmane iznajmljuje nelegalno", tvrdi Jurišić.

"Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smještaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada srećom postoje crne liste pa se gosti bolje informišu.

Lani su prevaranti preveslali devetoro gostiju koji su uplatili boravak u udarnom terminu, a najgore je što su došli s petero djece pa je to bio haos", naglašava Duje Lozina, piše slobodnadalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije