Turistkinja prevarena u Hrvatskoj: Za apartman uplatila preko 3000 maraka pa 'ostala na ulici'

2
Radiosarajevo.ba
Turistkinja prevarena u Hrvatskoj: Za apartman uplatila preko 3000 maraka pa 'ostala na ulici'
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL / Ilustracija

Policijski službenici Policijske stanice Karlobag zaprimili su prijavu 47-godišnje njemačke državljanke da je prevarena pri rezervaciji apartmana za ljetovanje.

"Ona je u maju 2023. godine na jednoj internetskoj stranici pronašla apartman u Cesarici, te je uplatila 1635 eura (3.196 KM) za rezervaciju smještaja. Kada je 23. jula došla u Cesaricu na adresu iz rezervacije, shvatila je da je prevarena jer je neko lažno nudio mogućnost rezervacije apartmana u toj kući, a više joj se niko ne javlja na telefonske brojeve koji su navedeni na predmetnoj internetskoj stranici.

"Upozoravamo građane da budu oprezni prilikom najma apartmana ili kuća za odmor putem interneta, te da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj i da provjere da li za određeni smještaj ima recenzija korisnika.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Također je potrebno pripaziti da li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava.

Ako su u mogućnosti, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina stvarno iznajmljuje, te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena.

Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana

Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana

U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djel., potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192", objavila je hrvatska policija, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije