Ukoliko putujete, ovo su nova pravila za ulazak u Sloveniju

0
Hina
Ukoliko putujete,  ovo su nova pravila za ulazak u Sloveniju
EPA / COVID potvrde

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u protekloj sedmici, Slovenija se odlučila za promjenu kriterija za ulazak u zemlju.

Ova odluka neće zavisiti o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje dolaze putnici, nego o njihovom COVID-statusu.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će vrijediti europska digitalna potvrda o cijepljenju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterij za ulazak je dokaz da je osoba preboljela COVID-19, da je cijepljena ili da se testirala i da je rezultat testa negativan.

Jedini izuzetak od tog pravila vrijedi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu i za djecu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja, za njih se neće određivati karantena.

Kakva su pravila na granicama drugih zemalja?

Austrija

Ulazak u Austriju iz Hrvatske je moguć uz jednu od tri potvrde, potvrde o negativnom testu, potvrde o cijepljenju, potvrde o preboljenju bolesti COVID-19.

Kao dokaz o preboljenju vrijedi liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku iz koje je razvidno da je osoba preboljela COVID-19 u razdoblju od 180 dana, a koja nije starija od 90 dana.

Potvrda o testiranju za prekogranične radnike i ostale putnike koji redovno prelaze granicu vrijedi 7 dana. Djeca do 12 godina oslobođena su obveze testiranja i predaje ostalih potvrda. 

Bez ograničenja u Austriju mogu ući: osobe u tranzitu, prijevoznici roba i putnika, Interventna vozila i sl.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s važećim pasošem ili ličnom kartom.

Covid pasoš/ilustracija  - undefined

Foto: EPA-EFE: Covid pasoš/ilustracija

Državljani Republike Hrvatske, državljani Republike Srbije i državljani Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne moraju predati negativan PCR test na SARS-CoV-2, antigen test niti potvrde o cijepljenju kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao ni njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uslovom da imaju: negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Pored toga, negativan antigen test ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Crna Gora

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Iako su 1. juna 2020. godine ukinute mjere karantina i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije