Uhapšena medicinska sestra koja je za novac izdavala lažne COVID potvrde

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšena medicinska sestra koja je za novac izdavala lažne COVID potvrde
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 10 osoba zbog sumnje u krivotvorenje isprava, među kojima je i 31-godišnja medicinska sestra koja je, kako se sumnja, na popis cijepljenih upisivala ljude koji su je potplatili. Oni su na temelju toga vadili COVID-potvrde.

Uhapšena sestra je tokom prošlog mjeseca iskoristila svoju ovlast te u sistem unijela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva, i to početkom augusta 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni, javlili su iz zagrebačke policije.

Naime, 28-godišnjakinja je tokom oktobra poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću COVID-potvrdu, piše Index.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacioni sistem.

Nakon proteka sedam dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ambulanti na području Velike Gorice podigao COVID-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je tu potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije