U Srbiji zatvorene džamije, namaz mogu obavljati samo imami i mujezini

Radiosarajevo.ba
U Srbiji zatvorene džamije, namaz mogu obavljati samo imami i mujezini
Foto: AA / Namaz

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji donio je odluku o zatvaranju džamija zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom na teritoriji Republike Srbije, posebno na prostoru Sandžaka.

S džamija će se ezanom oglašavati namaska vremena, a u njima će, do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, namaz obavljati samo imami i mujezini, stoji na web stranici Mešihata.

Preporučuje se da sve dženaze, u periodu dok su džamije zatvorene za džematsko obavljanje namaza u njima, polaze od porodičnih kuća ili gasulhana, a da se klanjaju shodno mogućnostima, ispred džamijskih gasulhana ili na lokalnim mezarjima, u prisustvu samo najužnih članova porodice.

U odluci koju potpisuje muftija Mevlud ef. Dudić pojašnjava se da je odluka donesena u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja da se zaraza širi džamijskim putem.

Odluka je donesena uz uvažavanje činjenica da se zdravstveni sistem na području Sandžaka nalazi u općem kolapsu, te da nije u prilici svim oboljelim pružiti adekvatan tretman i bolničko liječenje, što je veliki broj zaraženih prisililo da se liječe u kućnim uslovima, boraveći sa svojim članovima porodice i potencijalno opasnim za širenje virusa na svoje ukućane, porodicu i okruženje.

"Očekujući od svih vjernika strpljenje i da svojim odgovornim ponašanjem i poštovanjem mjera samozaštite aktivno sudjeluju u suzbijanju zaraze, upućujemo dovu Uzvišenom Allahu za oprost grijeha, pomoć u iskušenju, zaštitu i lijek od bolesti, a našim merhumima najljepše mjesto u džennetu", kazao je muftija Dudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije