Srbija: Trudnice i mlađi od 18 godina mogu se prijaviti za vakcinaciju protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Srbija: Trudnice i mlađi od 18 godina mogu se prijaviti za vakcinaciju protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Pfizerovom vakcinom protiv COVID-a, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju Republike Srbije na sastanku održanom 26. aprila.

Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Pfizerovom vakcinom protiv COVID -19, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Kako je objašnjeno, vakcina se daje intramuskularno u dvije doze, sa razmakom od tri nedjelje.

Stručni komitet ističe da nema raspoloživih podataka o zamjenljivosti Pfizerove vakcine drugim COVID-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Pfizerove vakcine treba da prime i drugu dozu istog cjepiva kako bi kompletirale seriju vakcinacije.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primjenu Pfizerove vakcine protiv COVID -19.

Trudnice se poslije prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Pfizerovom vakcinom protiv COVID-a, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procjenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije