U slučaju dramatičnog nedostatka kadra radit će i zaraženi ljekari bez simptoma

0
Radiosarajevo.ba
U slučaju dramatičnog nedostatka kadra radit će i zaraženi ljekari bez simptoma
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Hrvatski zdravstveni sistem nalazi se pred kolapsom usred naglog povećanja broja oboljelih od koronavirusa.

KB Dubrava i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ostaju glavne COVID bolnice, ostale bolnice trebaju povećati broj kreveta i to prvenstveno u primarno intenzivističko-respiratornim centrima.

Ljekari porodične medicine više će sarađivati s epidemiolozima, a brzi antivirusni testovi nisu dovoljno osjetljivi, ovo su samo neke od tema i zaključaka s jučerašnjeg zoom sastanka na kojem su sudjelovali direktorii svih hrvatskih bolnica, ministar zdravstva Vili Beroš i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

"Odbačena je opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od COVID-19. To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos kada je ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji. Zato nam je cilj naći optimalan model za zbrinjavanje covid pozitivnih bolesnika",  rekao je Beroš i dodao da imaju i druge modele o kojima ne bi volio govoriti, a to je da sve bolnice budu COVID. 

Aktivira se i Arena, no ministar je kazao da je možda bolje COVID pozitivne pacijente prije Arene smještati u bolnice koje su ipak, dodaje, zdravstvene ustanove. 

"Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo spriječiti širenje epidemije, naravno ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske", kaže Beroš. 

Što se tiče prelaska na hladni pogon, o kojem se posljednjih dana intenzivno govori, do njega neće doći onako kako je to bilo na proljeće kada je bio opći lockdown.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, jedna od najavljenih tema je bila i što s ljekarima i sestrama koji su pozitivni, ali su asimptomatski.

Razmišlja se, kako saznaje ovaj list, da u slučaju potrebe i dramatičnog nedostatka zdravstvenog kadra, oboljeli zdravstveni djelatnici bez simptoma nastave raditi, pod najrigoroznijim mjerama zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije