U ovoj narko-luci na Jadranu heroin ulazi na 'mala vrata': Utočište su pronašli i kavačkog klana

0
Radiosarajevo.ba
U ovoj narko-luci na Jadranu heroin ulazi na 'mala vrata': Utočište su pronašli i kavačkog klana
Foto: EPA - EFE / Kopar, Slovenija

I pored činjenice da Slovenija ima samo 47 kilometra obale, luka Kopar jedna je od najznačajnijih kontejnerskih luka na Jadranu, a uz to druga je po veličini među mediteranskim lukama za transport automobila i kao takva privlači velike kriminalne grupe da za svoju švercersku rutu odaberu upravo nju.

Tokom 2021. godine luka je doživjela svoj vrhunac kada je zabilježen rekordan broj transportnih jedinica koje su prolazile kroz ovu luku. Njen potencijal prepoznat je među krugovima EU, a prepoznala ga je i Kina, piše Nova.rs.

Luka Kopar je 2018. godine ušla u sastav jedne regionalne inicijative nakon potpisivanja memoranduma za razumijevanje sa Ningbo Zhoushan grupom za luke. Od posebnog je značaja zvaničnom Pekingu i njegovim investitorima upravo iz razloga što je čak dvije trećine robe u luci Kopar namijenjeno kompanijama u kojima Kina igra vodeću ulogu.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Snimljena lica Srbijanaca koji su ukrali najrjeđi dijamant na svijetu? Traga se za 'Pink Pantherima'

Snimljena lica Srbijanaca koji su ukrali najrjeđi dijamant na svijetu? Traga se za 'Pink Pantherima'

S druge strane, pojedine članice EU, pogotovo one sa kojima se Slovenija graniči vide luku Kopar kao značajnu tačku svog transporta kroz nju. U prilog toj činjenici ide i mađarsko otvaranje konzulata u luci kako bi se dodatno olakšalo poslovanje mnogih mađarskih kompanija.

Uzimajući u obzir geostrateški položaj luke Kopar, na sjeveru Jadranskog mora, roba koja u nju stigne može se brzo i sa lakoćom transportovati u EU: na sjeveru preko Ljubljane ili sjeverne Italije, sjeverozapadno do Austrije i Njemačke, a sjeveroistočno do Slovačke i Mađarske. Koper je takođe povezan za željeznicom čije se puštanje u pogon očekuje između 2026. i 2027.

Kopar, kako je lokalci doživljavaju kao glavnu arteriju u pomorskoj trgovini u ovom djielu Balkana, predstavlja mesto pogodno za otvaranje novih radnih mjesta od kojih i slovenačka privreda značajno raste jer se 70% svih poreskih prihoda prikuplja upravo u luci.

Nokaut-kapi ili droga za silovanje: "Noću plešete, ujutru se budite sa prekidom filma"

Nokaut-kapi ili droga za silovanje: "Noću plešete, ujutru se budite sa prekidom filma"

Međitim, uprkos svom pređašnjem sjaju, ni ova luka nije izostala sa spiska glavnih balkanskih narko-luka na mapi svjetskog organizovanog kriminala.

Glavna nalazišta heroina iz Irana

Na osnovu podataka iz prethodne tri godine, u luci Kopar zapljenjene su velike količine heroina, pogotovo kada se to uporedi sa količinama u susjednim lukama.

U septembru 2019. godine, carinici u luci pregledali su kontejnere sa pošiljkom od preko 20 tona keramičkog ljepila i tom prilikom pronašli 25 vreća koje su se razlikovale svojim oblikom i veličinom.

Pregledom pronađenih vreća otrkiveno je 302 kilograma heroina iz Irana koji su bili namijenjeni kompaniji u Sloveniji. Nedugo zatim, u novembru 2019. policija je zaplijenila skoro 730 kilograma heroina čistoće 70% što je predstavljalo najveću pošiljku ikad u Sloveniji. Droga je bila spakovana u 473 rolni polietilenske folije u kontejneru utovarenom na brodu u Egiptu. Istragom je dalje utvrđeno da je i ova pošiljka heroina potekla iz Irana, a bila je namijenjena jednoj firmi u Mađarskoj.

Pored heroina, u ovoj luci zapljenjene su primetne količine kokaina, kanabisa i tečne sintetičke droge. 

Stručnjaci za suzbijanje trgovine narkoticima u ovoj luci najčešće detaljno pregledaju pošiljke iz Latinske Amerike, ali kažu da ju je uprkos tome nekad teško otkriti.

Horor u Italiji: Na brodu sa skoro pola tone kokaina zatečen zaklan Balkanac

Horor u Italiji: Na brodu sa skoro pola tone kokaina zatečen zaklan Balkanac

Pored ovoga, ono što je karakteristično za ovu luku jeste nedozovoljena trgovina i transport intelektualne svojine. To se u najvećoj mjeri odnosi na dobra koja pristižu iz Kine, a namijenjena su za tržište istočne Evrope. Carina je takođe zaplijenila kontejnere pune "srećki "i falsifikovanih kupona koju su najvjerovatnije bili namenjeni kineskoj zajednici u Italiji. Nije izostao ni pokušaj šverca oružjem i ukradenim automobilima koji su, kako se pretpostavlja, bili namijenjeni za afričko i azijsko tržište.

Kavčani u Sloveniji

O organizovanim narko-kriminalnim grupama u ovom regionu se ne zna mnogo. Jedino je značajan podatak i pretpostavka da kriminalne grupe iz Crne Gore i Srbije posluju u Sloveniji, što je potvrđeno u novembru 2021. kada je uhapšen službenik tužilaštva sa koga se sumnja da je odavao informacije slovenačkoj narko grupi povezanoj sa kavačkim klanom.

Oko 60 članova kavačkog klana uhapšeno je u akciji slovenačke policije zbog sumnje da su švercovali oko 800 kilograma kokaina, velike količine drugih vrsta droge i oružja.

Slovenački list "Večer" objavio je da će se većina uhapšenih nakon pretresa u 23 kuće na području Ljubljane, Kranja, Maribora i Kopra, braniti sa slobode.

Tu grupu je prema saznanjima "Vijesti" predvodio je Filip Vrzić, kojeg slovenačka policija dovodi u vezu sa vrhom kavačkog klana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije