Snimljena lica Srbijanaca koji su ukrali najrjeđi dijamant na svijetu? Traga se za 'Pink Pantherima'

2
Radiosarajevo.ba
Snimljena lica Srbijanaca koji su ukrali najrjeđi dijamant na svijetu? Traga se za 'Pink Pantherima'
Foto: Printscreen / Osumnjičeni pljačkaši

Nizozemska policija traga za petoricom muškaraca, za koje se pretpostavlja da su Srbijanci, zbog sumnje da su naočigled brojnih svjedoka odnijeli dragulj neprocjenjive vrijednosti.

Nizozemski istražitelji intenzivno tragaju za osumnjičenom petorkom, koja je maskirana upala na sajam umjetnosti i antikviteta TEFAF, izvršila oružanu pljačku i odnijela poseban žuti dijamant, a sva sumnja pada na Pink Pantere sa Balkana, prenosi RTL News.

Policija je u cilju pronalaženja kradljivaca skupocjenog dijamanata objavila fotografije osumnjičenih uz njihov detaljan lični opis. Oni mole građane da im se jave ukoliko prepoznaju osobe sa fotografija ili imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim krivičnim djelom.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Nizozemska narko-mafija i slučaj de Vries: Ko je naručio ubistvo?

Nizozemska narko-mafija i slučaj de Vries: Ko je naručio ubistvo?

Pljačka se dogodila još 29. juna u jutarnjim satima na veoma posećenom sajmu umetnosti TEFAF u MECC u Mastrihtu, ali i dalje je u fokusu skih istražitelja, koji danonoćno rade na pronalasku počinioca.

Profesionalna organizacija

Tamošnji istražitelji sumnjaju da je ovu akciju izvršila najpoznatija banda kradljivaca dijamanata Pink Pantheri, čiji su članovi mahom sa naših prostora. Istražitelji imaju određena saznanja koja im ukazuju na to da su ovu akciju izveli Srbijanci. "Panteri" su ukrali posebni žuti dragi kamen, jedini takav na svijetu. Cjelokupnu akciju profesionalno su organizovali, pa im nisu smetali ni obezbjeđenje, ni kamere, kao ni posjetioci sajma - prenose mediji:

Nakon pregledanih video-snimaka ustanovljeno je da je jedan od osumnjičenih uredno kupio karte za svoju bandu. Kradljivci su ušli na sajam i razgledali, a u jednom trenutku jedan od njih je izvadio macolu i počeo da razbija izlog. Staklo je počelo da pršti na sve strane, a oko njega se napravio takozvani štit.

Trojica osumnjičenih, prema snimcima, okružili su pljačkaša sa macolom, kako niko ne bi mogao da mu priđe.

Nakon što je razbio izlog i vitrinu u kojoj se nalazio skupocjeni dijamant, stavio ga je u sivu vrećicu, a zatim se uputio ka izlazu sa ostatkom ekipe - prenose nizozemski mediji.

Tamošnja policija navela je da u ovoj pljački niko nije povrijeđen i da u potrazi za najmanje petoricom odbjeglih na slučaju rade u saradnji s kolegama iz Belgije i Nemačke.

VIDEO: Latifa otjerala razbojnika sa svojim "oružjem" - pouzdanom krpom za prašinu

VIDEO: Latifa otjerala razbojnika sa svojim "oružjem" - pouzdanom krpom za prašinu

Ubrzo nakon pljačke, policija je uhapsila dvije osobe, i to mladiće stare 22 i 26 godina, a obojica uhapšenih su iz Belgije. Ove dvije osobe su upravljale vozilom sive boje sa belgijskim registarskim brojem koje je zaustavljeno na auto-putu A2 ispred tunela Vilem Aleksander u pravcu juga - saopštila je policija.

Bili maskirani

 Ponašali su se toliko sumnjivo da je u to vreme bilo dovoljno razloga da se uhapse zbog sumnje da su umiješani u pljačku. Međutim, oni su pušteni 30. juna i više nisu osumnjičeni za to djelo. Ova pljačka digla je cijelu Nizozemsku na noge i svi traže maskirane kradljivce.

Policija sumnja da su razbojnici imali maske, s obzirom na to da su nesmetano prikazali svoje lice. Imali su perike, naočare za vid, kačkete i lažne brade, prenijeli su nizozemski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije