Na granici Hrvatske i BiH uhapšen član Pink Panthera od kojeg je strepila cijela Europa

0
Radiosarajevo.ba
Na granici Hrvatske i BiH uhapšen član Pink Panthera od kojeg je strepila cijela Europa
Arhiv / Ilustracija

Sudija istrage suda iz Splita Mlađan Prvan u nedjelju je odredio ekstradicijski zatvor za 41-godišnjeg Sašu Zečevića rodom iz Užica kojeg se Interpolovom potjernicom i europskim nalogom za hapšenje tereti za tešku oružanu pljačku zlatare u Njemačkoj za što je po tamošnjem zakonu propisana kazna do 15 godina zatvora.

Moguće je da se radi o jednom od članova zloglasne nadaleko poznate pljačkaške bande Pink Panther od koje je svojevremeno strepila cijela Europa.

Zečević je, saznaje Slobodna Dalmacija, već bio osuđivan zbog razbojništva.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Kako se neslužbeno saznaje, Zečević je uhapšen jer ga njemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je početkom januara 2006. godine u bavarskom gradu Kemptenu ujutro oko 11 sati ušao u zlataru "Muller" zajedno s još jednim nepoznatim kompanjonom. Iznenadivši prodavače uperili su u njih pištolje, a onda je jedan od razbojnika čekićem porazbijao staklene izloge odakle je u torbe potrpao skupocjene satove u vrijednosti od oko 200.000 eura.

Zečevića su uhapsili policajci na graničnom prijelazu Vinjani Gornji kod Imotskog nakon što je na granicu iz Bosne i Hercegovine došao u subotu nešto iza 16 sati u automobilu marke Suzuki beogradskih registarskih oznaka.

S njim su u vozilu bili njegova supruga doktorica i maloljetno dijete, a stigli su u Hrvatsku kako bi ljetovali na području Rogoznice.

No nakon što je Zečević dao dokumente graničnoj policiji koja ih je skenirala, na ekranu je iskočila obavijest da je za njim raspisana potjernica te je odmah i uhapšen.

Odmah mu je imenovan odvjetnik po službenoj dužnosti, a zanimljivo je da je na sudu negirao svoju umiješanost u pljačku od prije 15 godina u Bavarskoj te je navodno izjavio da je zadnji put tamo bio prije desetak godina kao "bauštelac" te da je znao da ga njemačke vlasti traže pa se zato od tad nije tamo vraćao.

Prvo je odbijao pristati na izručenje Njemačkoj, no nakon uvjerljivih argumenata suca istrage, pristao je na to da ga se po skraćenom postupku izruči iz Hrvatske pa bi ga njemački Interpol trebao od svojih hrvatskih kolega preuzeti u roku od desetak dana, piše Slobodna Dalmacija.

Međunarodnu potjernicu za Zečevićem Interpol je izdao u aprilu 2016. godine, a zanimljiv je podatak da su srbijanski portali krajem novembra iste godine objavili tekst u kojemu navode da je policija u Užicu uhitila Miloša Jelića (40) zvanog Žica i Sašu Zečevića (36) poznatog pod nadimkom Tyson, i to po potjernici koju su izdale njemačke vlasti zbog sumnje da su njih dvojica opljačkali više zlatarnica u toj zemlji, a da su samo u jednoj od njih, u Hamburgu, odnijeli plijen vrijedan čak oko milion eura.

Srbijanski mediji tad su citirali jednog neimenovanog sugovornika koji im je rekao da su mediji u Njemačkoj dvojicu razbojnika nazvali "užički Pink Pantheri". Opis te pljačke neodoljivo podsjeća na slučaj zbog kojega su Zečevića uhapsili imotski policajci.

Prema tadašnjim napisima u medijima, Žica i Tyson su tog 20. oktobra 2014. godine u Hamburgu prvo u nekoliko dana dolazili u zlataru "Hansen" glumeći obične kupce i nehajno se raspitujući za luksuzne satove marke "Patek Philippe", a na taj su način dobru proučili gdje stoji nakit, gdje se nalaze zaštitari i gdje su sigurnosne kamere. Kad je bila najveća gužva u gradu, upali su u zlatarnicu, zaprijetili pištoljem djelatnicima da će ih ubiti ukoliko ih ne poslušaju te su za manje od deset minuta pokupili iz staklenih vitrina 40-ak skupocjenih satova i pred šokiranim svjedocima pobjegli na skuteru.

Njemačka je policija sat vremena nakon te pljačke, koju su njemački mediji tad nazvali jednom od najspektakularnijih ikad izvedenih u tom gradu, pronašla skuter te je nađeno i oružje i komadi odjeće te pištolj za koji je utvrđeno da nije bio napunjen.

Dvije godine istrage trebalo je policiji da utvrdi sumnju da su, osim te pljačke u Hamburgu, isti lopovi maskirani perikama izveli i još nekoliko razbojništva diljem zemlje. Kako su tad pisali njemački mediji, razbojnici su živjeli u iznajmljenim stanovima u vrijeme kad su se pljačke odvijale i mijenjali su adrese stanovanja kako bi policiji zavarali trag.

Tad je obojicu Tužitelaštvo Srbije zatvorilo na mjesec dana.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije