Uhapšeni Pink Panteri sa Balkana: Građani BiH, Crna Gore i Sjeverne Makedonije

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni Pink Panteri sa Balkana: Građani BiH, Crna Gore i Sjeverne Makedonije
Foto: Polizia di Stato / Policija Hrvatske / Ukradeni nakit

Švicarska policija uhapsila je dvojicu državljana Crne Gore, dvojicu državljana Njemačke i po jednu osobu iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, zbog sumnje da su učestvovali u pljački zlatare od nekoliko miliona franaka, piše podgorički Dan, pozivajući se na pisanje švicarski medija.

Oni se sumnjiče da su sa još četiri osobe učestvovali u razbojništvu u juvelirnici „Gubelin“ u Lucernu.

Prema navodima tamošnjih medija, uhapšena su i dvojica državljana Njemačke i po jedna osoba iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, piše Cdm.me.

Švicarske vlasti nisu objelodanile identitet osumnjičenih, samo su saopštili da su starosti od 19 do 53 godine i da je među njima i jedna žena.

Mediji u Švicarskoj, pozivajući se na izvore iz istrage, počinioce ovog djela dovode u vezu sa ozloglašenom kriminalnom grupom “Pink Panter“.

Pljačka se dogodila 26. oktobra, oko 8.15 ujutru. Dvojica maskiranih razbojnika koji su bili naoružani upali su u juvelirnicu. Prijeteći pištoljem radnicima, porazbijali su ormariće u kojima su stajali najvredniji nakit i ručni satovi, nakon čega su otuđil i i svu gotovinu iz kase.

Cjelokupni plijen koji je ova razbojnička grupa odnijela iz juvelirnice u Lucernu procijenjen je na nekoliko miliona franaka.

Osim dvojice muškaraca koji su ušli i juvelirnicu, u razbojništvu su učestvovale još četiri osobe. Neki od njih bili su zaduženi za čuvanje straže, a neki za prevoz nakon pljačke i skladištenje plijena. Neki su bili logistika i nisu bili na licu mjesta.

Policija je odmah nakon razbojništva izuzela snimke sa sigurnosnih kamera iz juvelirnice, nakon čega su javno objavili fotografije osumnjičenih.

Nakon dvije nedjelje uslijedio je pretres kuća, u kojima su policajci pronaš li dio u kradnog plijena. Navodno, osumnjičeni su uhapšeni na osnovu informacija koje su inspektori dobili od građana.

Svi osumnjičeni su pritvoreni, a istragu vodi Sektor za posebna krivična dela javnog tužilaštva Lucerna.

Portparol tamošnje policije Urs Viger nije ni potvrdio ni demantovao navode da su osumnjičeni pripadnici bande „Pink Panter“. On je saopštio da istraga ide u više pravaca.

Bivši inspektor za kriminal Markus Melzl kazao je za tamošnje medije da su počinioci pljačke profesionalci.

Način na koji su počinili razbojništvo, odnosno taktika, kao i nacionalnost osumnjičenih, potvrđuje sumnje da su u pitanji članovi bande „Pink Panter“ kazao je Melzl za švicarske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije